Friday, November 23, 2012

Perkenalkan, nama die baby..


assalamualaikum...tetibe rase nak update muahaha..ok layan je la yea..

Sofea ade anak patung, die panggil anak patung tu baby..Pn suraya yg bagi mase besday die yg lepas..patung tu elok je rupenye..siap ade romper+pakai topi..tapi setelah dijaga oleh cik sofea maka ia jadi seperti gambar dibawah..tak tau pesal tah die asek bukak baju patung tu..last2 entah kemana..topi pon entah kemana..maka rambut jadi menggerbang sebegitu..hahahaa..tp sayang ooo..pegi memane nak bawak..org len pinjam takleh..

entah nape aritu sporting lak die nak posing ngan anak patung tu..maka layanzz je laa..

 motip korek mata?..hahaa



 nyorok plak diee..


ok baru jelas..hehehe..sian anak patung tu..dah selekeh dikerjakan sofea..hihihi


Monday, October 15, 2012

Abg ayonnn....


Muahaha..entah kenapa aku setia tgk sume drama2 abg ayon neh..sebab die blakon macho kah? atau sebab die belakon sume bajet lelaki2 idaman malaya kah?..cer die belakon jadi lelaki mesken, keje kutip sampah adekah akan ku tgk?..muahahahaa...akan kot..still macho meh???..


ok biasalah tu..mane2 watak lelaki idaman malaya mmg kompom pompuan suke tgk..cumenyee wujud ke tidak je kat alam nyata..alam mimpi, khayalan, drama, pilem mmg ade..hehehe..



xde la ensom sgt...cewah..larikkk nanti kene baling tinn...hahahaha..sowi abg ayonn..


menjadi kegilaan skang nehh..

ok, sy dah terjebak..adam dalam cite ne adelah suwett okeh..dah la macho suweett pulak tu..kan..mane la pompuan2 tak suke tgk cite neh..;p

quote tweet dr Marlidza Radzi:

Sedangkan Nora Elena & Izzah sudi maafkan rapist berbentuk Aaron Aziz, mengapa tidak kau, Ain Hawani?


Muahaha..org yg tgk je paham..;p..ok dah..entry mengarut dikala kebengongan2..muahhaah


Monday...

Olaaa..its monday..


Bila pepagi hujan...anak pelok leher mak ketat2..n jalan jem yaamat..


mak smpi keje kol 9..T___T..


haihhh...wat im gonna do...

Friday, October 12, 2012

My peplum kurung...

my first peplum kurung

okey, punye la beriya kan tempah ..oh yea..tempah bukan jait sendiri..muehehe..utk pakai time kawen cila..n nak manikkan before pakai..tapiiinyeeee..tak sempat uolsss..dahnye ade ms sehari je..last2 pakai baju lama..huhu


ne le aksesorinyee..cengkonon nak wat manik..siap dah beli tutorial..skali tak ckp plak maniknye yg kecik 3mm takde..so nan hado la nak menjaitnyee..

so now, baju tu tersadai lam almari plain n suci...hahaaaaaaaaaaaaaa..tgk la bile dah jadi nanti publish kat cne ek..daaaaa...<harap bile nak pakai baju ne aku tak membesar..hahahaaa>



COpEaaa


Iklan kfc
Eya: mama,nak ayam maa..
Mama: Xblh,kalau eya mkn nanti gatal..
Eya:nakk..nakk..nak belii..
Mama: ade ke wit nak beli?
Eya: ada..due singgit..due singgit...
Muahahaa..


Sofea mmg sgt3 suke tgk upin ipin..skang dah boring kot..die layan suatu masa dahuluu...dok la terlompat2 ikot si kancil..hihihi..nak bg die tgk cite ape ek yg bgs..

lg 1, mase tu tgh bace yasin..die dtg tgk..tros join..alif ba ta sa...dok ulang..hihii...


Thursday, October 11, 2012

Peplummm..


Cantiks..tp cam tak sesuai kot ngan aku yg 'plum' ne..muahahaha..bencikk..perot dah muncitttt..dah gumoks..T____T...saje nak letak koleksi peplum yg aku jumpe dah melelahkan air liur..kredit to the owner..

ne palingss cun..tgk rege..cunnnn..cosry..

ne tak ingt..ape dah name butik die..adess

ne old blossom box..

xingt jgk..huhuhu..sorry yea owner..

ne mazlianul maznan...

ne erm..tak ingt jgk..muehehee

ne blogger femes ne..erm..fatin suhana..



ne yana dr calaqisya..sblh tak ingt..huhuu..


tetomeiii izara aisyah..cosry

                                                                  ne pon cosry jgk..cantik kannn/..


Nak blaja jahit 1 design camne..tp 'cantikkahhhh' dibadanku?..muhahahahaa...


MErapU MeraBAn MeRemPan...


Muahaha..apekah itu tajuk..actually nak cerita benda random..gile lama tak update belog..sian belog ini telah dianak tirikan...bnyk benda leh cite sbnrnye tp malas..tak pon dah taip2 masuk draft..huhuhu..ne tah nape gatai lak tgn nak menaip..so taip la..hehe..sorry la yea kalau membuang masa anda membaca..heheee

Okeh, first nak cite pasai menjait..dah sebulan gak g kelas tp hari sabtu je pon..4 kali..n sebulan rm150..tp dah lepas sebulan bari siap 1 sengah baju..hahaha..1 baju kurung n baju kurung moden baru setengah siap..so kene tambah lg 150 kot..huhu..tak surea aku yg lembab ke atau teacher tu saje2 je nak lengah2kan masa..dah la die ajar kadang2 smpi skali 4 org..then siap sambil menjait baju tempahan die lagi..sabar je la makcik kan..takpe la..alang2 tu..tambah je la lagi rm150..n harap2 dpt la siapkan sume baju yg aku tingin nak jait..kadang2 kerek plak aku rase bile die cam tak suke aku soh die ajar ape yg patut dulu then aku leh la jait kat umah..ne die ajar satu soh jait..pastu satu lg soh jait..mmg lmbt la nak siap..stress jgk dibuatnye..haishhh...


2nd nak cite pasal ape ek..hahaha..entahlah..sbnrnye aku dah boring ngan kerjaya aku skang..boleh tak?..bukan tanak bersyukur..tp entah la..takde jiwa lagi nak wat..so mayb aku nak ubah angin kot..nak amek cert tester ke then jadi software tester ke..xpon dok umah amek tempahan jahitan ke(kompidennn jekkk..jait pon senget2 lg..hahaha)..atau pon bukak kedai jait share ngan ayah(kene sungguh2 ne, dah kedepan takleh patah balik..)..atau pon?..sape ade cadangan lain..muehehehee...target 010113 nak benti dah..cadangan je la..ehhee..

3rd..cite pasal sofea..fuh budak tecik tu dah mcm2 kerenah die..dah beso..mcm2 kepandaian dah..cuma eczema die still on n off..garuk2 dah jadi kebiasaan dah..huhu..cuma masih berharap dan berdoa dia akan sembuh sepenuhnya..aminn..ke kene bg adik baru OK???..muhehehe..lariiikkkkk

ok ckp dulu merapu setakat ini..nanti sambung lg..heheh...


Monday, September 10, 2012


ARGHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH 

@#(*@*$)(@@@@@@@@@@@@@@@*#(@&#*@(#@$$$$$$$$$$$%#%#%#@$%$#%@

Tuesday, September 4, 2012

olaaaa

ehem..assalamualaikum...

mcm biase mood nak update adelah susah nak mai..jd sekali sekale je ade entry..ngeh2..

sbnrnye teruja sebab weekend ne start blaja menjait..hehe..yeay..rm150..setiap minggu 4 jam..sebnyk 4 kelas..boleh blaja macam2..harap2 sempat la blaja macam2 pesen..n nak kemaskan menjait baju kurung..hukhuk..failed tang leher n jait getah kain..

n telah menempah baju peplum utk dipakai mase nikah cilaa..sgt3 berharap en rebak balik sblm 22 hb..yea en rebak kene g maldives lagikk..sob3..berdua ngan sofea je la gamaknye..harap ade la mase nak blaja menjait n menjait..pastu baju peplum tu konon nak jait manik crumble..harap2 menjadik la..aminnn...aku suka aktiviti2 craft ne..tp kalau tebar kain, nak ukur tgk2 anak dah ade atas kain..tak pon baru nak start mesin tgk2 kaki die dah ade kat pedal(mcm kete lak..) atau jahit2 dgr anak dok melalak kat bawah..teros terbantot mood..idea sume terbang melayang..hati tak tenang..kreativiti hilang..hahahaha...tros capai anak..dah mane nak siapnye baju2 tu..ade 2,3 lai aku jait tak siap2..hahaha..tah bile nak siapkan tatau..

n semoga hobi ini boleh menjadi sumber rezeki..mane tau kan..boleh jadi sumber pendapatan dgn kerja yg diminati..aminnnn...

ok dah tu je nak update..hehehe...

Wednesday, August 8, 2012

Kuehhh..kuehhh...

lame menyepi tetibe tajuk posting kueh..hahaha..

ok sbnrnye tak tahan sgt mengantok neh..sofea berjaga dari pukul 11.30pm hingga 5.45am...berjaga dengan begitu aktif, ceria, bertenaga..tgk upin ipin siap gelak kuat2..then mama tetidur beberapa menet..terjaga balik tgk2 die tgh baring muka btol2 hadap muka mama..gelak2..korek mata, idong, geletek2, cuit2 pipi n siap suap makan olok2..mmg takleh lena sebab kejap2 die kejutkan soh join main..anak sapee laaa nee..tidur siang malam berjaga..wuuuu..ngantoks..T______T..huhu..

eh nak cite pasal kueh..weekend lepas kan cuti nuzul quran..tak tau nak wat beskut ape utk umah mak..jadi godek2 jumpe resepi choc chip mcm pemes ames..jadik try la..buat 2 aduan terus..haha..tu pon oat tak ckp 2 cawan..men tibai jek..

n mcm biase, ade yg terhangus..ade yg terkurang masak..so tak jadi crunchy sesgt..tp so far rasenye ade la iras2 pemes ames tu..boleh diterima tekak la jgk..tp manes cket kot..even aku dah kurangkan 1 cawan gula utk due adunan tu..huhu..

yg tk boleh tahan tu, tgh susun beskut dlm tin..tetibe ade tgn kecik dok amek 1 tros ngapp ngan lajunye..mama die terkesima tak tau nak wat ape..sebab ade telur n almond..sofea kan alergik..dah tu lepas abes satu..nak lagi..dan lagii..dan lagii..adesss...bg je la..malam makan antihistamine..so far alhamdulilah takde alergik reaction yg teruk..cume tabiat menggaru nak tidur cam biase..



 beskut yg mengmbang dgn jayanya..pastu meleper..muahaha..jadik la..dpt satu tin susu sofea, 3 balang kuih raya yg beso tu..ok la..modal pon tak banyak..kalau beli 1 bekas kecik dah rm30..tskk..

lepas tu wat beskut cornflakes..pon 2 adunan..skali tak ckp 
cornflakes..muakaka...tibai je la..dah malas nak g kedai..lgpon kete takde..sob..


pelanggan pertama..ok la kot sebab dok ulang alik je mintak..lam mulut ade lg pon still dtg n ckp mamaa nak agii..siap berterabur kat baju..hihihi..eyaaa..eyaa..

Tak sabar nak cuti rayeee...bestnyee cutiii...ngeee..

Wednesday, August 1, 2012

Kenapa ne..


Tak tau kenapa rasa malas tersgt, pastu rase nak give up utk memikul tanggjawab yg digalas skang ne..huhuhu..ye tau itu tanggungjawab..dah diamanahkan kene buat..tp entah la..

im not happy doing it..rase mcm kene paksa2 baru nak jalan..sebab tak minat ke?..tp selama ne even tak miant masih boleh bertahan, masih boleh lakukan..but now?..adekah sebab takde teman sekumpulan yg boleh kongsi nasib?..bg semangat?..mayb..kadang2 rase terasing sorg2 dalam satu pulau..

arghh..stress jiwa ini..tak boleh mcm ne lama2..kesan dia akan nampak sebab sume pon tak jalan..tp dah kerah diri sendiri still lembab jgk..adoi..tulunggg..

mungkin perlukan motivater atau counselor kot?..T______________T

Wednesday, July 25, 2012

Kikimiss


Sofea: Mama nak kikimiss..

Mama: ape?..mickey mouse?..bukak ipad, search mickey mouse kat youtube..

Sofea: Mickey Mosss...<smbl tgk mickey mouse>..

Mama: Aik betol plak sebut mickey mouse..

Sofea: Mamaa nak kikimiss..smbil merempan..

Mama: Blurr...apekahhhh itu kikimissssss

Sofea: <tarik p tmpt makanan..>

Rupe2nyeee..................................

Kismis...adoyaii...bnyk kali betulkan pon kikimis jgk..kikimis pon kikimiss la copeaaa...

Friday, July 20, 2012

20/07/2012



Alhamdulilah...pada hari ini..genap 29 tahun usia ynag telah Allah kurniakan..Syukur Ya Allah...Tahun depan dah masuk 3 series..hehe..semoga Allah memanjangkan usia yang ada..amin...

Dan esk ramadhan akan menjelma..

 Selambut menyambut ramadhan al mubarak..dan sempena ramadhan yang bakal kunjung tiba saya ingin memohon maaf atas segala kesalahan dan kekurangan yg berlaku. Mata kadangkala salah melihat... Mulut kadangkala salah berucap... Hati kadangkala salah menduga... Maafkan kekhilafan yg pasti ada...dan sy maafkan sebarang kesalahan yg pernah dilakukan kepada saya..Semoga diberkati dan diredhai oleh Allah swt..aminn..





Friday, July 13, 2012

T______T

dislike what im doing now..

dislike..dislike...bored..stressful..


jom pegi becuti..

eh tp mg depan dah puase..sob3..

and the first day tarawikh is my birthday..=)

Tuesday, July 10, 2012

New Words

Copea: Mama tak nak susu ma..
Mama: <fokus tgk tv>..
Copea: Mama tak nak susu maa...mamaa...tak moh..
Mama: ape eya?..
Copea: Tak moh..<sambil geleng2 kepala>..

hihihi...

now mama tgh weng2 tak ckp tidur..apekah la punca die tiba2 menggaru blk adoyaiii..jemaat smpi sabtu aritu ok pulak..T______________________T

Monday, July 9, 2012

Dialog

Sedang dok berguling2 dengan copea

Copea: Mama nak nenn..
Mama: <muke pelik>..nak nen??
Copea: <Sengih>..nen pa--hit..
Mama: pandai pon..

new vocab : pahit - paahit..2 harakat yea..hahahaa

Wednesday, July 4, 2012

cerita di pg hari...


mama: copea, mangun..mama nak g work..
copea mangun tros pelok mama..mama dokong letak atas katil pastu pakai tudung..
copea mamai2 bangun g bakul baju pilih2 baju pastu bg mama..
copea: mama nak pakai..
aik, copea nak g mana?..
copea: nak kott..
xtau nak gelak ke nak sedih..alahai dak kecit..
die ingt nak g jalan agaknye..tak pon mimpi nak g jenjalan..
tg papa awk balik ek yangg...

tp mcm ade ura2 kene tunda..huwaaaaaa...harap2 takla..

Monday, July 2, 2012

sofea anak mama yg behave

Hari sabtu aritu en rebak berangkat ke Maldives..khamis ne baru balik..sob3..first time kene tgl kot..tetibe rase kosong..kosong..cewah..hehe..hari ahad aritu, nak g poskan barang..copea cam nak itott..nak itoot..lgpon cam kesian nak tglkan die dgn keadaan..erm..abaikan..hahaha..ok maka bawak la die..naik kete sorg2..fuh dub dab dub dab je rase..sebabnyeee..risau die tanak dok diam..pastu nak dok skali kat seat driver..sebab kalau berdua ngan en rebak takdenye die nak dok diam..paling2 pon mest die nak berdiri je..tgk view kat luar..

n sgt la suprise sebab die dok diamm je kat seat tu..yea..tak pakai car seat pon..sebab carseat yg ade beso benoo..huhu..tp die sgt behave ok..senyap je..smbil pegang patong..cumenye bile aku langgar ape tah kat tgh2 jalan tu..penutup longkang ke ape..ade bunyi kuat cket die urut dada smbil kate..kejut eya..hihihi..sooo comel..

n kat tesco yg sesak tu pon die dok diam je dlm troli tu..n menyuarakan pendapat bile perlu..hahaa..tak minta pape pon..aku je yg dok hulur mende kat die..bile hulur die amek..alahai..baik betol..so dpt la satu cd upin ipin n drawing block+crayon..

lepas tu g pejb post plak..alhamdulillah...selesai urusan..dgn lancar..




muahkss..windu eya ngan papa..malam ne kite sambung gado lagi yea..hehehe..

Monday

When its monday...









I think everybody wish tomorrow is friday....









Like meee....~~~~~~~~~~~~

mode: semalam demam, arine stil ting tong lg..kepala berat, n rase nak tombang..n now ceret plak..adess..n en rebak tiada di malaysia...nun di maldives..sob3..demam windu kowwtttt...hahaha..manje..tak penah kene tgl ngan somi..:p

Tuesday, June 26, 2012

Hasil keras tangan mama copea..

Weekend lalu minggu membaking..cengkonon wat besday party kecik2 utk copea..jemput jiran2 sebelah umah mak je..pastu nak merase la devil choc cake..tgk na buat cam sedapnyeeee..

sekali dah beli sume bahan2..dekat RM100 kot??..sebab sume bahan yg basic pon takde..hahaha..kene beli balik..T__T..n yg mahainye tentula cream cheese kan..

so baking adelah kol 10 malam..apekah??..sebabnye ptg tu nak wat skali test mixer molotop ko..seb bek tak kene renjatan letrik..huhu..so p la menapak mencari mixer..sume yg jenis stand punye..rm150++..acik nak hand mixer je..sebab jarang gune..nak g kedai len, kereta lak takde..sebab en rebak g keje..kete i kat umah ampang..penat menapak..last2 malam tu ajak gak ayah g mydin..sebab nak beli mixer semata..punye la atok syg kat cucu kan, nak wat kek besday punye pasal....cube kalau nak pegi utk beli mende len..kompom tanak..hihihi..

jumpe kat mydin..bnyk gile hand mixer..yg 32 ringgit pon ade..ingt nak amek yg murah je..tp tkt lak kang molotop lg..so amek la yg paling mahal kat ctu..pensonic je pon..;P..so malam tu tros la membaking smpi kol 2 pagi..letih gile rase..n yg payahnye bile nak sapu cream cheese tu..susahnye nak ratakan..huhu..pastu letak choc ganache..pergh..bentuk kek yg comel lote rata pada asalnye menjadi hodoh berbukit bukau...hahahaha..

ok mari tgk hasilnya..


gambo yg potong yilek..nasehat utk yg  nak buat, tepek la cream cheese sebanyak mungkin kerana nampak je tebal bile potong mane tah peginye cream cheese tu..hahaha

lepas tu patotnye nak wat cream puff skali..akan tetapi kes mixer molotop n lmbt beli mixer baru..esknye lepas besday baru wat..hahahah...acik penah gak makan cream puff ne..tp tak ingt patutnye rase die cemana..hahaa..xtau ler jadi ke idok..rase cam terlebih telur n hanyir2 kit pun ade..memule ingt..ape ne nape dalam die warna cam tepung tak masak..tp dah kejung kot yg kat atas...angkat je la..memule makan mmg keras kat luar lembut didalam n berlobang ditengah apekah itu?.. wah mcm teka2 teki....lame2 sume jadi lembut dan gebu..tanye na, die kate cream puff yg baik adelah yg berlobang ditengah..berjayakah???..haha..entah..hanya
jauhari penggemar cream puff yg dpt mengenal cream puff yg sedap..hokhok..


ne gambar lam oven..yg dah masak tak tgkp lak..sebok dok pk..camne ke rase cream puff yg sebona2 eh..hahaha..ok abaikan bentuk..hujung2 tu degill..tak nak terpisah dr ujung nozel..hahaha


ok sekian..nanti update hasil kerastangan menjahit lak..tp dah berminggu2 tak sudah2..hahahaa..

bestnye kalau jadi surirumah je kan..leh masak, menjait, jaga anak, kemas rumah..pastu akhir bulan dpt gaji..:P..anak pon tak kurang kasih syg n terbiar..huhhu...bilekahhhhh??..

Monday, June 25, 2012

Minum air perisa dakwat pen...hahaa

korg penah?..

gila daif kurasekan..hahaha..

sebab 5s aritu..aku buang sume botol2 air mineral yg slalu aku isi air utk minum..pastu botol tupperware tu plak aku g bawak kete mg lepas smpi kesudah tak bawak turun balik..konon bekalan utk berbuka kalau terlambt smpi umah..

n now takde sebarang bentuk gelas, cawan, botol yg ade..eh tp ade 1 mug yg aku gune utk letak stationery..hahaha..kuarkan pastu tgk2 ade 1 tompokan kecik dakwat berwarna biru..so g basuh..korek2..pastu lap ngan tisu...ermpp..tp still ade lagi..tp tekak dah  haus sgt..laluuu..

tuang air laju2 dan gulp2..konon2 cepat2 sebelum dakwat tu meresap ke air...hahahaha...


looser je rase..n pemalas..entah la...

Monday, June 18, 2012

Sofea sudah 2 tahun..yippie..



Simple celebration wit family je...mak tak mampu noks nak wat besar2an, catering bagai..eheh..ne pon mak mertua tolong masak bihun...macih makk...acik men beli je..huhu..


dabel celebration, fathers day...

Alhamdulilah..dah beso anak mak..copea sgt2 eppy semalam..dpt adiah besday beskal pink..dapat2 terus kayuh..tp kayuh half2..n adelah laju..dok fokus kayuh jek tp handle tak control..hahaha..risau acik die dok nak langgar dinding..

then dpt adiah dr mak ngah n pak ngah..dpt kasut pink..dr awal smpi ke katil die dok pakai lagi..haha..pujuk2 baru nak bukak..n dpt set meja n kerusi dr pak lang n mak lang..pon angkut gak ke tmpt tido..muahah..suke beno die..

mmg eppy sesangat la semalam..n satu hari tak tido..tepat kol 12, tros terlena..sgt senang terlelap..oh lupe..dah 2 hari sofea stop breastfeed..alhamdulilah..tak susah pon..n die mule pelan2 boleh terima susu btol..

tapinyee...semalam tiba2 kol 2 lebih die bangun menjerit2, mengamok2..ape pon tanak..jerit2 nanges..adesss..risau jgk, dah beberapa kali jadi gini..huhu..mayb die letih sgt kot..ataupon ade yg menggangu..wallahualam..huhu..penat nanges n ngamok baru nak dokong, pastu dok dodoi, bagi susu..baru tido balik..huhu..

ok tu je simple update..nanti upload gambar lain pulak...ngeeeee...


Monday, June 4, 2012

Pengaruh papa..



Papa suka men gitar..mama suke men'sumbang'kan lagu bila papa main gitar..


maka anak jadik gini...



yuna no 2?..no no no noooo...aktiviti masa lapang dirumah je leh la yea cayunk...muakss..

Tuesday, May 22, 2012

My strength

Lately rasa sgt down..nape ek..adekah mungkin perlu melancong ke mana2 nak wat jadi semangat balik..entah la..unhappy pon ade gak..without reason..aaaaaaaaaaarghhhh..stress tanpa sebab..boleh?..erm, pasti ade sebab cumanya tak pasti kot?..eh apekah membebel merapu ne..huhu..

Ya Allah berikanlah aku kekuatan dan limpahilah keluarga kami dengan rahmat dan kurniaanMu..Lindungilah kami dari segala yg buruk..dan berkatilah kami dengan kebaikan...amin..

Mari dengarkan sofea wat konsert..die mmg gini..suke menyanyi tah ape2 yg kuar dr mulut die..padahal leh je sebut betul2..saje je.pastu dan2 nak nen...hihi..layanzzzz...


video

Thursday, May 10, 2012

~~~~~~~~~~~~~~~~~~



NOT IN THE MOOD OF ANYTHING..T_____T

Monday, May 7, 2012

Sudahh cukupp sudah...


Tajuk takde ketan ngan entry...muahahaa..

Sonok beetol weekend walau dok umah je..hokhok..
Dpt mengulit anak, tiap kali die merengek malam cium pipi die dulu..hahaha..sebab tau lepas2 tu kalau merengek tak abes kene babap..huhuh..

berjaya menyiapkan 2 ketol suar aka legging tp cam tak jadi sgt sebab tak berapa fit ikot kaki..huwawa..takpe2 kang cekci sgt plak..pakai kain cotton lycra..tp cam tak berape comeii..testing je..syg lak nak gune cotton knit from us tu..ngeh2..

this week makin mencabar kot..salah sorg bibik akan fly back cewah..die akan balik kampung..tskk..antara yg efisien->walau bnyk gak merungut macam2 gak aku neh..hahaha..biase lah manusia tak pernah puas kan..;P

then sabtu en rebak pon akan fly ke maldives..huwaa..nak itot...seminggu kot..adess...sendirian la tidurku bersilat ngan cik copea..

ape ne sume nak fly2..aku je tak penah lg fly2 obersea..isk ini tak boleh jadikkk..muahaha..mode tak puas ati lagi..keh2..

huhu..ngantok la pepagi senin yg syahdu ne...sob3..




Wednesday, May 2, 2012

First attempt

Baru mencuba jait baju kurung..skali nak smbung pesak tgk pesak terpendek dr badan..huwaaaa..

N bila test pakaikan beso plak..hoho..seb bek die x larik2 mcm dulu ms nak test..



Lengan panjang...bz cemane la nak menyelesakan diri..hoho..



Melipat..hehee



Lagi sebelah..



Taraa..berjaya..boleh baca buku dgn gembira..



Dah xrimas..hehehe..gud girl..

perlu adjust lg cemane nak dpt ukuran yang cantek terletak dibadan..huhu..leher pon agak beso kan..tskk..


- Posted using BlogPress from my iPhone

Thursday, April 26, 2012

Bengongnyeee rase diri ini...


Di suatu pagi, di cafe..

Beberapa org beratur tg makcik cafe buat air smbil tunggu nak byr..

me: bg duit RM5..Belanja Rm3.20
makcik: pulang baki RM1.80
me: makcik, td sy bagi duit RM10..
makcik: eh yeke..dtg balik..bg 5 ringgit..
me: (eh yeke aku bg 10 ringgit..eh tu duit 5 ringgit yg makcik bg tu duit aku bg td la).eh makcik2 sorry2 betol sy bg 5 ringgit je td.
org sebelah : betul2 awk bg 5 ringgit->nak cepat sb die dah lama jgk berdiri..makcik tu agak selow...
me: berlalu pergi smbil dalam hati berkata, Ya Allah malunyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...

kes 2,

cila :mocik..30x2 = 60 yer.. sile perhatikn msg2 anda pd customer
me: check balik pm..ya Allah 30X2 = RM150...hahahaha...bengongsssssss...

itu sahaja kes buat masa ini.. hari ini sy selekeh+bengongss due to lack of sleep...aka MOMBIE...huhu...

Wednesday, April 25, 2012

Nak senyum ke nak kesian..=)


Mende ne adelah polistrin yg ade lam kotak mesin jait..tp dah jadi hak milik sofea.. cer teka die wat ape ngan mende neh...
|
|
|
|
|
|
|
|
|


jadi kerusi..muat2 je vontot tu parking kat ctu ek..hehehe..cian die..nanti kite g cari kusi n meja yg kecit n comel yea..



pastu jadi bantal lak..siap wat demo tido lagi tuh..hehehe..copea2..

p/s: now bila ngan mama kuat meragam..dgn muka selambanya..n selalu mengamok2...smpikan mama ilang sabar dan telah mengamok jugak..huhu..

Monday, April 23, 2012

Yes ,i am a MOMBIE!!..

Hahaa...baru aritu ckp ngan opismate jika keadaan ank berterusan begini maka mungkin akan jadi zombie..n harine ade org share...




credit to the owner


very2 true..hahahaa...

Friday, April 20, 2012

Keterujaan...


Malam ne mau ukur n buat pola n gunting kain utk jait baju kurung dak tecit tu..harap2 menjadi...bnyk beno tutorial..smpia cik pening nak ikut cikgu mana..jadi mungkin akan ada istilah hentam keromo dan berharap tadaaa menjadi..hakhak..

ne antaranya tutorial yg acik jumpe..

http://www.neezaneedles.com/2011/07/baju-kurung-make-it-yourself.html

http://my.crazyartzone.com/?p=356 


n nak wat suar camne..



http://www.makeit-loveit.com/2011/09/2-legging-styles-attached-skirt-ruffle-bum.html


comels kann..


hiyarghhh..berjayakah?..bnyk menda nak buat tp takde masa..muahaha..ntah sempat ke idok..;p

Wednesday, April 18, 2012

Empty...


Tatau nape letak tajuk tu..tp entah la..rase kosong la..walau hakikatnya sehari2an adalah sebok jee...n esp bila ada anak istimewa cam sofea..hehe..malam2 akan terasa seperti mau naik hantu..entah kenapa..tidur siang elok je lenanya..tidur malam ade je ragamnya..tak menggaru, menanges semau2nya..smbil ckp sakit2 kat tmpt yg slalu digaru..hampir setiap malam..kalau tak pon die tidur lena tp mulut nak kene melekap je kat nens..lepas je tros stress, dok garu2 la ape la..bila hisap balik ok je tidur..aduhai..sudahnya maknye yg berjaga..series takleh tidur bila anak melekap..

Tp lepas dr subuh elok je die lena tidur, tp mama dah kene bangun g keje..makanya on weekend, slalu la lajak smpi kol 10, 11 pagi..baru bangun..huhu...teringt masa stay kat umah mak 3 minggu lepas..satu umah bangun dgr die nanges(umah mak sy kecik je, jadi mmg kuat la dgr die nanges..huhu)..mak, ayah, makcik2 die..siap sume tolong garukan(mase tu tgh flare up teruk jgk)..sudahnya mama n nenek tertidur, die dok main lompat2 ngan mak su dia smpi ke subuh..dr kol 2 pagi kot ms tu..waduh2..cabaran sungguh..n now mak sy dah tak berleter bila cucu n anak dia bangun lmbt n tak reti2 mandi awal2 pagi cam dia ajar dulu...hehehehe...seee, hanya org yg alami akan paham..sebab hampir tiap kali balik pon setiap malam die nangess..apetah lg umah sana takde ekon..wuuuu....T___T

xtau la dugaan utk kami agaknya..sabar je la..tp tak tau la cemana nak control rasa geram tu sebab kesian sgt2 kat dia..malam2 dok nanges tu siap kene pukul lagi..huhu..rase cam naik antu je..tp lepas pukul tu rase kesian pulak..yela..die bukan tau apa2..sebab tu die dok nanges je..kalau dia tau ape nak buat mest tak nanges..alahai sofea..sorry yea syg..mama cuba tambah tahap kesabaran..huhuhu..(teringt bace kat fb aritu, budak2 ne ibarat ahli syurga sebab dia takde dosa lagi..siapalah kita nak pukul ahli syurga sedangkan kita ne dosa punya la bnyk..huhuhu...)


Terasa dah lama plak tak blk umah mak..padahal dekat je kot..tp tu la sebab hampir setiap hari tak ckp tidur, rase letih je..weekend je rase malas nak begerak..n ngan hobi baru lg kan..tu pon xnyempat2..baru berjaya siapkan baju cuba2 utk sofea n jahit kaki suar bibik..hahaha..kelas tak?..tetibe jadi tukang jahit kepada bibik sendiri..kah2..klaka lak aku rase..


okey, tu je la nak membebel..sebenarnya ngah pening ne..tah ape aku pk smpi pening n rase nak menjerit smbil lari2 keliling opis boley?...muhahahaa...





semalam csofea ckp setahun 10 bulan..kejap je..lg 2 bulan dah 2 tahun..sudah besar..n sgt2 bijak dan berdikari..juga sgt syg budak2 kecit..dah mcm kakak..semoga sofea membesar dgn sehat, cerdik, bijak pandai dan menjadi anak yg solehah..aminnn...

Monday, April 9, 2012

Monday ~~~~~~

Assalamualaikum..huwarrhh..lamenye tak update belog..dah sawang2..tak sempat nak vacum..huhu..

ne pon nak update secara ringkas je kot..huhu..post khas update sofea pon dah tak buat..tskkk..but sofea dah nak 2 taun next 2 month..fuh sekijap saje..tp mmg mcm budak yg dah beso sgt2..

antaranya bila perkara ini berlaku:

- papa n mama marah sofea..die nanges pegi kat dedua..tp dedua buat dek lalu die nanges buat2 dan pergi ke sudut katil belah sane lalu duduk dan menambah kuatkan tangis..ecewah..udah pandai merajuk2 yaaa..jgn harap mama nak pojok..hihihi..yea mama n papa adelah garang..huhu..

- mama dah siap pakai tudung..sapu bedak je..lalu sikatkan rambut sofea pulak..pastu dokong die..die pegang muka mama dgn due2 belah tgn die pastu die tunjuk bibir, wah rupanye soh mama pakai liptikk..then lepas mama pakai boleh die sapu liptik kat bibir mama kat jari then sapu kat bibir die pulak..bijak bijakk...

bnyk lg keletah die, kadang2 buat kite gelak sorg2 n ckp comellnyaaa anak akuuu..(ok jgn lempang saya..tp mest anda jua akui anak anda sgt comel..hihihi)..tp kalau die buat perangai, mmg takde la nak mendapat belaian manja yea..huhu..kadang2 mama baran terlebih..sian die kene pukol..

n oh yea..mama ade hobi baru..muahaha..dah beli mesin jait..yeay..eppy..tp terkial2 gak nak gune mesin jait otomatik neh..ade la beberapa kali mesin stuck n benang dok bergumpal kat bawah..hahaha..but sokay, baru nak belajar kan..baru siap jait baju sofea..eh tak siap lagi sebab tak jait lubang butang n pasang butang lg..n even belom siap nak test kat dak tecit tu die dah campak dah...hahahaha..same kes ngan baju dulu tu..saspek sebab kain die keras kot..english cotton , tp keras dan tebal..mayb die tak selesa(atau baju mama buat tak cantek??..T___T)..

okey harap2 minat ne berkekalan dan dpt jait baju raye sendiri..muahahaa...okey nak tempah baju leh contct sy yea..,muahahahaaa..jait baju sendiri pon xlepas lg..:P


Friday, March 16, 2012

Buat ibu2 menyusukan anaknya...sedikit 18x..:P

Post dekat ukhwah blogger..

assalam..nak mintak pendapat la..anak fit dah lame jgk tak minum susu waktu siang sebab die nak susu yg fresh dr ladang..huhu..so blk kerja je mmg die tros serbu nak nen die..tp kan masalahnye skrg ne, setiap 5 menet die nak bergayutt je..huhu..kadang2 smpi sakit puting n pinggang..sebab lama sgt dalam posisi same..huhu..malam smpi pagi gtu..kadang2 terfikir takde susu ke, lapar ke?.tp rasa malam tu dah makan bnyk dah..try kasi susu botol, mmg die hisap cket je..pastu bg balik n kate nak nen..huhu..ade suggestion tak?..atau perlu beli botol susu yg mcm breast ibu tu(tak ingt nama die, tp mahal jgk regenye..huhu)..bulan 6 ne die 2 tahun..tak tau ler cemane nak ceraikan susu..huhu 

tu la permasalahannye skrg..

perlu ke beli botol susu ne..yg menyerupai yg ehem..asal..

Tp rege die rm76 kot..adeh..buatnye tanak jugak..menangis mokcik disitu..tp kang yg peliknye..even die dah kenyang pon nakkkk jgkk..btol2 addicted terhadap tettt omak eh..huhu..kadang2 tgh menggaru dgn dahsatnye tp bile sua nen tros fokus kepada benda tersebut..tp bila omak eh dah letih/sakit n cabot..tros sambung menggaru dgn dahsatnye balik..apekah???...ne mmg gatal sebab eczema ke gatal sebab tak dapat nen..huhuhu..mmg sepanjang malam kalau boleh kene sentiasa mengempeng tanak lepas..huhu..lalu emaknya menjadi meroyan..adeh...

jadi apekah pandangan anda..apa yg patut sy lakukan?..patutnye 2 tahun dah kene cerai susu kan?(cewah ayat mcm ruangan tanya sama doktor..;p)..xdpt byg cemane ne..mau tak tido setiap hari sebab die tak dpt nen kesygn die neh..huhhuhu..


tulunnggg...


Monday, March 12, 2012

Penawar dikala....

Duka..serabut..Hilang semangat...




I love u baby..cepat sembuh demam yea..

- Posted using BlogPress from my iPhone

Friday, February 24, 2012

Adegan stress tarik2 rambut...

Yea sila bayangkan situasi di atas..muahahah..

kenapa  stress tarik2 rambut?..hihihi..well sofea condition last week after weekend is very2 good..lepas kes abes ubat n seminggu lepas tu pakai ubat tu balik..alhamdulilah dah beransur pulih..tp entah kenape tibe2 hari ape tah dah lupe..malam tu die dok garu dan garu dan garu...maka timbul la aksi adegan diatas..

okey, now dah beberapa hari maknye tak tido lena kembali..aduh, mmg mencabar menjadi seorg ibu..kadang2 rase nak buat adegan diatas setiap masa tp nanti org ckp gila maka pendam perasaan..hohoo..letih la nak cari punca..nak kate salah makan..rase dah betul dah..takde makan benda2 yg gatal..(xtau la kot siang2 die ade makan cikedis ke ape ke yg menggatalkan)..aku pon tiap2 hari makan daging goreng kunyet, ikan goreng bebalik itu je sampai naik loye tekak dah..

skrg ne dalam pukul 3pg ke atas die mest dah bangun..adekah kerana waktu itu dustmite sedang supper?..iaitu makan sel2 kulit mati dan menyebabkan alergik reaction?..arghh..tak tau..tak tau..mcm dah xlarat nak cr punca akibat n elakkan/musnahkan..letih la..tp nak tak nak usahakan jugak utk kesejagatan alam..eh bukan..utk kesihatan anak..



inilah die dustmite atau hama habuk rumah..ensem kan..eh tidak..sungguh menggelikan..tp sebab die kecit..maka tak nampak..

binatang ne dok kat karpet, tilam, comforter, sofa, benda2 berbulu dan bermcm2 lagi lah..entah2 kat udara pon ade..uuuuuu..

satu cara nak basmi..jgn pakai sume menda diatas..eh tp gilakah kalau tanak pakai udara..xleh napas cemane?..muahaha..okey cara lain..basuh sume benda diatas setiap hari rendam dlm air panas atau jemur setiap hari di panas mentari terik..tp kalau ujan?..T___T..

okey setelah pening maka kita cari cara yg lebih praktikal..


cecair anti kutu atau hama..

nak g cari la..rase nak amek mikroskop pastu sembur n tgk reaksi2 kutu dan hama tersebut(muahahaha gile sadis..maka akan jadi pembunuhan beramai2..itu pon..kalau nampakk..eceh mane nak cekau mikroskop tu)

okey sekian...entry takde penutup..hohoo..

p/s: mode bengong2 xckp tidur n nak bercutiiii..huhu..

nota tambahan: Alfatihah untuk arwah adik Faris Nur Daniel..semalam cuba utk buat entry ttg dia tp malangnya tak berjaya sebab sedih sgt2..semalam mmg hari murung sedunia..dont know y sedih sgt2 n asek teringt2, mayb sebab dia seorg yg istimewa...ahli syurga..

Wednesday, February 22, 2012

Ku mohon...


Ya Allah Ya Tuhanku...
Berikanlah aku kekuatan..berikanlah aku kesabaran dalam menjaga amanahMu..
Terkadang aku terasa LETIH, PENAT, PUTUS ASA...
Walau dugaan yang datang hanya sekecil zarah dibandingkan dengan org lain..
Betapa tidak bersyukurnya diri ini,
Dengan Rahmat dan Kurnia yang telah diberikan oleh Mu..
Berikanlah aku kesedaran ya Allah..
Semoga aku menjadi seorg ibu yang sabar ketika menjaga, melayan, merawat anaknya..
Dan berikanlah kesembuhan kepada anakku..
Semoga dia boleh tidur lena seperti anak org lain, makan dan minum seperti anak org lain, bermain seperti anak org lain..
Semoga aku tabah dan redha dengan ujian ini..


*another episode of scratching..tabahlah wahai hati, dan mata..huhu..stress sbnrnyaa bila kulit anak dah mula licin tiba2 mula menggaru balik..one week to healed and just one second its come back without knowing the reason.. :(


p/s: semoga adik faris sembuh dan sihat seperti sediakala..betapa besarnya dugaan utk kedua ibu bapa dan tubuh kecil itu sendiri..sedih..:'(...

maka sedar diri yea fitriah..hargai anakmu dan jaga dia sebaik mungkin..jgn hilang sabar, jgn hilang sabarrrr....huhuu...posting peringatan utk diri sendiri...T___T

Tuesday, February 21, 2012

Percubaan Pertama..


Disebabkan minat nak menjahit tu sabtu aritu dah  beli la perkasasan2 yg diperlukan..gigih la menjait dng mesin yg agak uzur ittew...hasilnya..ok la utk beginner..muahaha..ade la rupe peasant blouse..akan tetapiii...

Sofea menjerit2 tanak pakai...hahahahaa..ponek omak ekau menjait ko tak nak pakai ek copea..tp masuk jugak la ke badan die..kih2..mayb sempit cket kot..die rimas..xde pulak ku amek gambo..huhu..sebab anak xsuke kot..ok xpe2 jangan mengalah...next projek iss...


sadie shirt..nampak cam mudah..teringin nak buat kat kain yg lawo2 tp pk balik pakai je kain biase dulu..kang tak jadikk naye..hihihi


ne modification dr sadie shirt..ya Allah comelnyeeee..kalau dah terel leh la wat gini..kain comel, baju comel, budak tecit ne pon comel..hihii



ne charlotte dress..agak susah jgk nak wat..tp kalau berjaya wat diatas tu..insyaAllah leh proceed yg neh..
tutorial n pic diambil dari cne yea..http://www.craftinessisnotoptional.com

sbnrnye ade bnyyykkk lg tutorial dress nomey2 tp kene fikir kemampuan dulu..huhuh..lg 1 mesin tu mesin brother yg lame dan agak uzur..kemampuan dia terbatas..hukhuk..sape tau nak wat cemane jahitan yg kedut2 tu kalau mesin takde function tu?..ade cara lain tak ek..cth kedut2 kat bodice gaun tu?..macehhh..

P/S: takziah untuk arwah Wan Bedah yg telah meninggal dunia semalam..rasa terkilan xsempat pegi ziarah..huhu..semoga arwah ditempatkan dikalangan org yg beriman..Al fatihah...