Saturday, November 26, 2016

Muhammad azeem

Assalamualaikum...
Lame dah ketinggalan blog ne..tergerak nak up balik sebab en suami kate y not tulis blog ttg azeem n eczema..ye jgk boleh backtrack ape yg ok tak ok progress n so on..boleh juga bg panduan dkt org lain..

So mari kita mulakan..

Muhammad azeem..our 2nd baby..lahir awal dr jangkaan..tp cukup bulan..bajet lepas raya sekali amek seminggu sebelum raye..bleeding time tgh jait cadar baby kat umah..hahaha..mmg smpi ke sudah cadar tu xsiap2..


julai 2016 lahir normal..alhamdulillah senang 3,4 kali push je tp sakitnyee dabel triple dr mase sofea...n dok dkt hukmsc..bilik single..alhamdulillah dipermudahkan sgt n cost pun sgt murah dr expectation..rm1.9k je..mayb jg sebab yg attend ms bersalin bukan prof yang sepatutnye sebab azeem xsabo nak kuar..prof pun masih otw stuck dlm jem..


Ms keluar tu tgk muka baby mmg dah nampak kulit die merah2 pada certain tmpt..hati dah risau..n doa jgn la ade eczema mmg kakak..

N hari pertama jgk waktu petang tumbuh mcm gegate kecik2 dkt muka..esknye kat badan pun ade..
Prof azurah kate tkt septik spot..tp pakar kanak2 kate mayb sb kelenjar peluh tersumbat ke apetah..die kate normal..dlm seminggu patut ok..so discharge la esknye..


Muka ade bintat2 kecik

Aku just sapu minyak kelapa dara tropika je..n so far die ok lepas seminggu..alhamdulillah so lega la..dlm hati rase ok ne baby xde eczema ne..




Eppy mokcik baby leh pakai sleeves..tp time ne tgk apsal anak aku golap ne..takpe la ikut bapak kot..bapak die kan sawo matang..:P


Muke suci

Thennn muke pulak..tumbuh mcm kerak2 tu..letak minyak herbal tu xjalan..akak ipar bg ubat yg die pakai utk baby die..utk ruam susu..alhamdulillah mmg dalam sehari dua je kerak tu menipis dan muka jadi bersih..hati pun girang..hahaha..time tu azeem dah votak tp masih dlm pantang

sebelum...


Ne dah nak licin dah


tadaa licin kan muke sayewww

Lepas abeh pantang..omak pun girang dpt minum ais dan makan selain rebus2 n goreng..tp xlama sebab mak dah kene naik kerja pulak pastu..n masih beringat xmakan ayam seafood sume..bermula lah episode eczema azeem..dkt kepala tumbuh tompok ruam kecik je seketol dua..then ruam tu jdi membesar n berair tik3..biasa tu sebab kesan steroid org ckp tp masalahnye xpernah sapu pape pun dkt area tu..mcm pic bawah ne..hati dah risau..n mmg of coz kalau boleh tanak gune steroid..dok google klinik yg xgune steroid..jumpe la satu klinik kulit ne..n pegi la..


permulaannye..
Terkujat la skali pegi rm400 melayang..tskk tp still die bg ubat ade 0.001 percent steroid katenye..n ubat lain xde..mak pun kene telan pil seminggu..die kate save n mmgkulit mak licin semcam je rase..
Lepas pakai 3,4 hari jadi kering camne..



tp lepas stop je dtg balik n kawasan yg kene makin membesar..huhu


Ok stop sini dulu...azeem bangun
Posted using BlogPress from my iPhone

Thursday, June 9, 2016

pregnacy update..

Assalamualaikum...

fuh lamenye tak update..hihi..pejam celik pejam celik je dah puasa kan...and this is first time puasa time pregnant..keistimewaanyee op coz dapat puasa penuh..tp persoalannyee mampukah?..setakat ini alhamdulillah masih mampu lagi walau kadang2 waktu petang terasa seperti nak mendugong je atas katil..huhuu..

rezeki anak jugak kot..gov bagi balik awal sengah jam..alhamdulillah setakat ini smpi umah dalam pkol 5..naik sekolah nanti tak tau pula cemane keadaaan..harap2nye smooth jugak ler..tak larat acik nak tekan break bebanyak kali..mau tiap2 hari kene tender org upah urut betis yang krem..huhuhu//

last checkup dkt kk, 2nd time minum gula punye result sgt ok..dari 7 lebih mase first time turun ke 5 lebih..bersyukur sgt sebab iolss tanakkk lagi minum air gula esp time pose2 ne kan..tp time tu buat juga blood test yg lebih detail...hb turunnn...smpi 9.2..sebelum2 ne elok je 11 lebih..patut le iolss asek mendugong tak hengat dan ade la rase2 nak pitam jugak sesekali..jalan pon nenong2 je..maka nurse bagi iron tablet..makan la disitu..huhuu..yela kan dah la tak selera sgt nak makan..huhu..

skang ne mmg masalah sungguh la ngan selera makan..pastu takleh nak makan kalau masakan yang same..kalau boleh nak masakan yang lain setiap hari.tp nak masaknye malaih..pastu diri lame sket dah sakit pinggang la ape la....kadang2 nasi tu rase kerass je nak telan..tp masukkk je lam mulut kunyah2 telan tanpa perasaan...huhuhu..berat pun tak naik banyak..start pregnant 59.5 n skang 63.6kg..mayb berat baby je yang bertambah kot.ade gak yg tegur iols dah kurusss.:P..yg lawak tu jait baju copea..potong kain..pastu baring..jait tepi...pastu baring..cantum baju..pastu baring...cantum kain..pastu baring..bayang la brape lame nak siap..hahahah...

set tilam bby pun tak jait lagi..semangat berkobar2..tp bile smpi umah mendugong je keje..huhuhu..kalau boleh semua nak buat sendiri tp apekan daya..terasa seperti kurang keupayaan..sob3..nurse kate lagi 2 minggu dah cukup bulan..bila jalan pun cam agak susah sket sebab macam baby menekan kebawah.kene jalan selow2 kalau tak rase ngilu plus pedih plus sukar nak digambarkan..tsk..ckp bebanyak ngan baby kuar lepas raye yea syg..kasi can mama makan bebanyak time raye dulu..kumpul tenaga nak push2..hihihi..

inshaAllah bersalin kali ne dekat hukmsc..as per last experience kan..kali ne kite cube la swasta..walau pun labour room die still gov tp as precaution jgk in case emergency kan..facilities sume lengkap..first checkup dgn prof dr azurah..tp time kitorg nampak ade sorg ne lari2..rupenye2 tu la prof azurah..ade patient emergency caesar..maka die lari2..hihihi..nampak cam muda orgnye..dalam pic nampak dah berusia..so our first meet tak menjadi, kene jumpe dr lain..huhu..harap sgt time bersalin nanti dgn dia lah..takmo dr lain esp dr lelaki..tp rezeki masing2 kan..doa dan tawakal je la..

okiess..tu saje update utk kali ne..dgn ucapan masak ape berbuka harine?..ehhh...hiihihhii


Monday, December 28, 2015

10 or 11 weeks...

Alhamdulillah..perancang terbaik dari Allah untuk kami..

Mungkin kerana masa dan waktu ini adalah yang paling sesuai..aminn

Orang yang paling eksited op coz cik peya..first day tau..asek la usap perut..asek la tanye adik watpe..asikla tanye bila adik nak keluar..hihihi..

But pregnant kali ne lain mcm sgt2..kalau dulu 8 bulan pun masih gagah turun naik tangga 3 and 2 tingkat kat 2p.,semua benda boleh telan, aktif je manjang..skang ne baru 10 minggu..lemahnye ya Allah..esp waktu petang ke malam..kalau boleh nak p amek wuduk tu rase nak merangkak je..huhu..dgn rasa sakit kat tulang punggung belah kiri..tak tau la kenapa..mayb effect jatuh or mase besalin dulu kot..berjalan pun mengah kalah org 9 bulan mengandung...huhuhu..makan pulak takleh lewat cket pun..terus loya2 n muntah kuar buih putih kuning n pait tu..lom lg kalau makan makanan bersantan..mmg kejap je la dalam perut..

Aktiviti slalu waktu petang ialah terlempek smpi ke malam..nasib ade cik peya..pape die la tolong..walau kadang2 gadoh gak sebab die asek ajak main.omak eh da la tingtong...pastu kalau tgk cite dok kene explain je manjang..ponek mokcik..hihihih..

Harap2 ne simptom first trimester je..harap2 ilang la semua..dapat balik kekuatan..aminn..huhuu..banyak benda dalam perancangan nak dibuat tak jalan2..huhuhu...

Tak pergi lagi checkup baby..ingtkan 4hb ne baru nak g bukak buku..ade sesape leh recommend gynae/klinik yang bagus area ampang or berdekatan?..tia..

wassalam....

Friday, October 23, 2015

Konsert real kids 2015


Real kids wat konsert n cik piya kene menari2..suke la die tuh..layanz je la time kecik ne nak...kebetulan plak hari kamis cikgu die bagi bawak baju balik umah..skali tgk..alamakss..cekciii..setakat ne, kitorg mmg tak pernah beli baju takde lengan utk dia..lagipun die punye lengan leher sume penuh dgn eczema..so ari jumaat tu gigih la omak eh cari inner..nan hado utk budak key..beli yg paling kecik utk die..tp besaq jugak..maka maknye pun amek gunting zas zasss potong n jahit sesuka hati..hahaha..jadi la janji hadoo...

seronot tgk keletah budak2 tecik tetomel..cume sakit pinggang sebab org depan lagi tinggi maka tak nampak sgt stage..n better real kids improve lagi dr segi pengurusan kot..sebab parent kene hantar anak awal..then kate ade jual makanan tp sgt limited..lepas tu parent terpinga2 sebab takde pengumuman ke ape..dan patut buat tmpt duduk mcm kat stadium or wayang kot..iols pendek tak nampakkkk..hukhukk..












ok bai..;)

p/s: actually rase down arine..pasne mmg kene wat solat hajat kot nak decide jugak..lama dah tangguh2..hurmmm..sabarlah wahai hati..

Thursday, October 15, 2015

Eczema..

Tiba2 macam nak post ttg eczema...dr sejak copea lahir kot dah cite pasal ne sebab copea mmg ade eczema sejak hari kedua tak silap die balik dari ospital..

permulaannye die kene bijik2 mcm ciken pop kat diaper area.n jugak leher..sebab die kan leher berlipat2..bile die gerak benda tu pecah smpi melecet..time ne tak saspek die ade eczema..so just letak tepung ubi n jugak tukar pampers kepada petpet..alhamdulilah dah okey..lepas tu pakai cream dropolene sapu tiap kali nak pakai pempers..baru2 ne ade jgk terbaca dropolene tu tak elok sbnrnye..kalau anda nak tau sila google..uhuhuhu


okey then bermula lah kisahnyeee...tumbuh la biji2 kat pipi..makin lame makin banyak dan membentuk bulatan..memula ingt sebab kurap susu..mcm2 petua utk kurap susu dan try tp tak jadi gak..lepas tu muncul pulak kat pelipat2..lengan, siku, lutut..huih betapa sengsaranya rase..seriesly sape anak ade eczema mest tau n bermacam dah kot kemerepakan dan kemerabanan aku kat dalam blog ne sebab stress punya pasal..hahaha..

jumpe dr pakar dah..dah berapa ketol kot pakar yang jumpe..sume bagi steroid, pastu setiap kali jumpe up lagi streoid lg kuat..tp yg peliknyee kulit die ne mcm tak lut tau..tak baik2 pun ku tgk..

smpi la terbaca kate streoid tak elok utk baby n so on..

last2 buat blood test..dekat setaun gak la kene pantang makan makanan laut n ayam..tsk3..omak eh yg berpantang..mane taknye lepas je abeh breastfeed badan naik bagai  dipam2 sebab dpt makan balik ape yg takleh makan...hahahaha..

eczema sofea still ade tp makin okey..pipi die dah takde tompok dah..tp yang kat pelipat tu still ade lagi..esp tang belakang lutut tu..tmpt fav die menggaru..la ne plak die dah pandai nak makan macam2..larang cemane pun die makan jgk..siap sorok2..kadang2 siap tipu..tanye die, eya makan ape..makan peanut butter ek?..die jawab takla..skali bile rase mmg yea..tsk2..

mcm2 wash n produk kot dah guna..tp still takde yang cure..n now die makan ikut suka die..akdang2 rase cam kejam lak sebab tak bagi die ubat yang boleh buat die baik terus lepas sapu..tp ade ke?..pakai steroid pun tak lut..cemane?..huhuhu

skang ne belakang lutut, siku, leher die mmg teruk tp berkadaran dgn ape die makan or main smpi peluh2..kalau dedua tu berlaku mmg teruk la kat area tu..tp dah jarang la bangun tgh malam menanges..alhamdulilah..

la ne tak tau pesen ape lak, kuar bijik2 n nanah kat tmpt die slalu garu..huhuhu..mayb die ade termakan ape2 yang bisa kot..dah skang ne sume benda pun die makan..nak larang pun xdapek dahh..huhuhu

antara produk yang pernah pakai..

mogoo
buds
cetaphil
cetaphil restoraderm
atopiclair
vanicream
olivenol plus ->untuk makan

yg tradisional pun ade..
minyak zaitun,
minyak gamat,
ayurveda

ape lagi eh..mcm banyak lg tp tak hengat dah..kalau ingt leh update nanti...n sape ade experience dan pengalaman anak ade eczema dan sembuh leh la share..mane tau ade rezeki sofea  nak sembuh sepenuhnya...

tak leh tahan bile tgh menggaruk gatal2 tu die sebut, mama kenapa Allah bagi eya gatal2..eya tanak gatal2...nape org lain takde pun gatal2?..huhuhu..aritu die kate mama belikan lah eya kulit lain yg tak gatal..Allahuakbar..kalau boleh beli, lame dah mama beli nak oii...