Thursday, June 9, 2016

pregnacy update..

Assalamualaikum...

fuh lamenye tak update..hihi..pejam celik pejam celik je dah puasa kan...and this is first time puasa time pregnant..keistimewaanyee op coz dapat puasa penuh..tp persoalannyee mampukah?..setakat ini alhamdulillah masih mampu lagi walau kadang2 waktu petang terasa seperti nak mendugong je atas katil..huhuu..

rezeki anak jugak kot..gov bagi balik awal sengah jam..alhamdulillah setakat ini smpi umah dalam pkol 5..naik sekolah nanti tak tau pula cemane keadaaan..harap2nye smooth jugak ler..tak larat acik nak tekan break bebanyak kali..mau tiap2 hari kene tender org upah urut betis yang krem..huhuhu//

last checkup dkt kk, 2nd time minum gula punye result sgt ok..dari 7 lebih mase first time turun ke 5 lebih..bersyukur sgt sebab iolss tanakkk lagi minum air gula esp time pose2 ne kan..tp time tu buat juga blood test yg lebih detail...hb turunnn...smpi 9.2..sebelum2 ne elok je 11 lebih..patut le iolss asek mendugong tak hengat dan ade la rase2 nak pitam jugak sesekali..jalan pon nenong2 je..maka nurse bagi iron tablet..makan la disitu..huhuu..yela kan dah la tak selera sgt nak makan..huhu..

skang ne mmg masalah sungguh la ngan selera makan..pastu takleh nak makan kalau masakan yang same..kalau boleh nak masakan yang lain setiap hari.tp nak masaknye malaih..pastu diri lame sket dah sakit pinggang la ape la....kadang2 nasi tu rase kerass je nak telan..tp masukkk je lam mulut kunyah2 telan tanpa perasaan...huhuhu..berat pun tak naik banyak..start pregnant 59.5 n skang 63.6kg..mayb berat baby je yang bertambah kot.ade gak yg tegur iols dah kurusss.:P..yg lawak tu jait baju copea..potong kain..pastu baring..jait tepi...pastu baring..cantum baju..pastu baring...cantum kain..pastu baring..bayang la brape lame nak siap..hahahah...

set tilam bby pun tak jait lagi..semangat berkobar2..tp bile smpi umah mendugong je keje..huhuhu..kalau boleh semua nak buat sendiri tp apekan daya..terasa seperti kurang keupayaan..sob3..nurse kate lagi 2 minggu dah cukup bulan..bila jalan pun cam agak susah sket sebab macam baby menekan kebawah.kene jalan selow2 kalau tak rase ngilu plus pedih plus sukar nak digambarkan..tsk..ckp bebanyak ngan baby kuar lepas raye yea syg..kasi can mama makan bebanyak time raye dulu..kumpul tenaga nak push2..hihihi..

inshaAllah bersalin kali ne dekat hukmsc..as per last experience kan..kali ne kite cube la swasta..walau pun labour room die still gov tp as precaution jgk in case emergency kan..facilities sume lengkap..first checkup dgn prof dr azurah..tp time kitorg nampak ade sorg ne lari2..rupenye2 tu la prof azurah..ade patient emergency caesar..maka die lari2..hihihi..nampak cam muda orgnye..dalam pic nampak dah berusia..so our first meet tak menjadi, kene jumpe dr lain..huhu..harap sgt time bersalin nanti dgn dia lah..takmo dr lain esp dr lelaki..tp rezeki masing2 kan..doa dan tawakal je la..

okiess..tu saje update utk kali ne..dgn ucapan masak ape berbuka harine?..ehhh...hiihihhii


Monday, December 28, 2015

10 or 11 weeks...

Alhamdulillah..perancang terbaik dari Allah untuk kami..

Mungkin kerana masa dan waktu ini adalah yang paling sesuai..aminn

Orang yang paling eksited op coz cik peya..first day tau..asek la usap perut..asek la tanye adik watpe..asikla tanye bila adik nak keluar..hihihi..

But pregnant kali ne lain mcm sgt2..kalau dulu 8 bulan pun masih gagah turun naik tangga 3 and 2 tingkat kat 2p.,semua benda boleh telan, aktif je manjang..skang ne baru 10 minggu..lemahnye ya Allah..esp waktu petang ke malam..kalau boleh nak p amek wuduk tu rase nak merangkak je..huhu..dgn rasa sakit kat tulang punggung belah kiri..tak tau la kenapa..mayb effect jatuh or mase besalin dulu kot..berjalan pun mengah kalah org 9 bulan mengandung...huhuhu..makan pulak takleh lewat cket pun..terus loya2 n muntah kuar buih putih kuning n pait tu..lom lg kalau makan makanan bersantan..mmg kejap je la dalam perut..

Aktiviti slalu waktu petang ialah terlempek smpi ke malam..nasib ade cik peya..pape die la tolong..walau kadang2 gadoh gak sebab die asek ajak main.omak eh da la tingtong...pastu kalau tgk cite dok kene explain je manjang..ponek mokcik..hihihih..

Harap2 ne simptom first trimester je..harap2 ilang la semua..dapat balik kekuatan..aminn..huhuu..banyak benda dalam perancangan nak dibuat tak jalan2..huhuhu...

Tak pergi lagi checkup baby..ingtkan 4hb ne baru nak g bukak buku..ade sesape leh recommend gynae/klinik yang bagus area ampang or berdekatan?..tia..

wassalam....

Friday, October 23, 2015

Konsert real kids 2015


Real kids wat konsert n cik piya kene menari2..suke la die tuh..layanz je la time kecik ne nak...kebetulan plak hari kamis cikgu die bagi bawak baju balik umah..skali tgk..alamakss..cekciii..setakat ne, kitorg mmg tak pernah beli baju takde lengan utk dia..lagipun die punye lengan leher sume penuh dgn eczema..so ari jumaat tu gigih la omak eh cari inner..nan hado utk budak key..beli yg paling kecik utk die..tp besaq jugak..maka maknye pun amek gunting zas zasss potong n jahit sesuka hati..hahaha..jadi la janji hadoo...

seronot tgk keletah budak2 tecik tetomel..cume sakit pinggang sebab org depan lagi tinggi maka tak nampak sgt stage..n better real kids improve lagi dr segi pengurusan kot..sebab parent kene hantar anak awal..then kate ade jual makanan tp sgt limited..lepas tu parent terpinga2 sebab takde pengumuman ke ape..dan patut buat tmpt duduk mcm kat stadium or wayang kot..iols pendek tak nampakkkk..hukhukk..












ok bai..;)

p/s: actually rase down arine..pasne mmg kene wat solat hajat kot nak decide jugak..lama dah tangguh2..hurmmm..sabarlah wahai hati..

Thursday, October 15, 2015

Eczema..

Tiba2 macam nak post ttg eczema...dr sejak copea lahir kot dah cite pasal ne sebab copea mmg ade eczema sejak hari kedua tak silap die balik dari ospital..

permulaannye die kene bijik2 mcm ciken pop kat diaper area.n jugak leher..sebab die kan leher berlipat2..bile die gerak benda tu pecah smpi melecet..time ne tak saspek die ade eczema..so just letak tepung ubi n jugak tukar pampers kepada petpet..alhamdulilah dah okey..lepas tu pakai cream dropolene sapu tiap kali nak pakai pempers..baru2 ne ade jgk terbaca dropolene tu tak elok sbnrnye..kalau anda nak tau sila google..uhuhuhu


okey then bermula lah kisahnyeee...tumbuh la biji2 kat pipi..makin lame makin banyak dan membentuk bulatan..memula ingt sebab kurap susu..mcm2 petua utk kurap susu dan try tp tak jadi gak..lepas tu muncul pulak kat pelipat2..lengan, siku, lutut..huih betapa sengsaranya rase..seriesly sape anak ade eczema mest tau n bermacam dah kot kemerepakan dan kemerabanan aku kat dalam blog ne sebab stress punya pasal..hahaha..

jumpe dr pakar dah..dah berapa ketol kot pakar yang jumpe..sume bagi steroid, pastu setiap kali jumpe up lagi streoid lg kuat..tp yg peliknyee kulit die ne mcm tak lut tau..tak baik2 pun ku tgk..

smpi la terbaca kate streoid tak elok utk baby n so on..

last2 buat blood test..dekat setaun gak la kene pantang makan makanan laut n ayam..tsk3..omak eh yg berpantang..mane taknye lepas je abeh breastfeed badan naik bagai  dipam2 sebab dpt makan balik ape yg takleh makan...hahahaha..

eczema sofea still ade tp makin okey..pipi die dah takde tompok dah..tp yang kat pelipat tu still ade lagi..esp tang belakang lutut tu..tmpt fav die menggaru..la ne plak die dah pandai nak makan macam2..larang cemane pun die makan jgk..siap sorok2..kadang2 siap tipu..tanye die, eya makan ape..makan peanut butter ek?..die jawab takla..skali bile rase mmg yea..tsk2..

mcm2 wash n produk kot dah guna..tp still takde yang cure..n now die makan ikut suka die..akdang2 rase cam kejam lak sebab tak bagi die ubat yang boleh buat die baik terus lepas sapu..tp ade ke?..pakai steroid pun tak lut..cemane?..huhuhu

skang ne belakang lutut, siku, leher die mmg teruk tp berkadaran dgn ape die makan or main smpi peluh2..kalau dedua tu berlaku mmg teruk la kat area tu..tp dah jarang la bangun tgh malam menanges..alhamdulilah..

la ne tak tau pesen ape lak, kuar bijik2 n nanah kat tmpt die slalu garu..huhuhu..mayb die ade termakan ape2 yang bisa kot..dah skang ne sume benda pun die makan..nak larang pun xdapek dahh..huhuhu

antara produk yang pernah pakai..

mogoo
buds
cetaphil
cetaphil restoraderm
atopiclair
vanicream
olivenol plus ->untuk makan

yg tradisional pun ade..
minyak zaitun,
minyak gamat,
ayurveda

ape lagi eh..mcm banyak lg tp tak hengat dah..kalau ingt leh update nanti...n sape ade experience dan pengalaman anak ade eczema dan sembuh leh la share..mane tau ade rezeki sofea  nak sembuh sepenuhnya...

tak leh tahan bile tgh menggaruk gatal2 tu die sebut, mama kenapa Allah bagi eya gatal2..eya tanak gatal2...nape org lain takde pun gatal2?..huhuhu..aritu die kate mama belikan lah eya kulit lain yg tak gatal..Allahuakbar..kalau boleh beli, lame dah mama beli nak oii...




Sakitnya tuh disini di dalam hatiku...boleh ulang2 lagu ne smpi lebam

fuh2 tiup abuk..huhu..bersawang manjang belog ne..sian die..tp bila2 mcm terasa keperluan pulak belog ne..as usuall tmpt luahan hati..hukhuk..mayb pasne kene private kan kot..ermm..sape je nak bace karangan panjang2 ne..utk catatan dah kepuasan diri sendiri je pun..hihihihi

actually seumur hidup ini tak pernah lagi aku marah2 org smpi tahap macam nie..series sgt2 marah..tp bila marah sgt2 aku akan nanges...haha..pelik sungguh kan..tp takpe ade geng seangkatan..marah smbil nanges smbil gigil2..that's one of the reason why we still friends kot my bff u know who you are...hehehe..

erm hidup ne tak selalunya diatas kan..dan juga tak selalunya dibawah..up and down..selagi kita mampu bertabah dengan izin Allah semua berjalan lancar..erm panjang intro..actually nak cerita pasal bibik je sebnrnya..bibik yang kitorg percaya setelah bertahun2 kerja..dan anggap macam keluarga sebab aku boleh cerita semua ttg keluarga aku dkt dia..susah ke senang ke..semua yang boleh dicerita aku cerita..tp tiba2 betray us..tikam belakang..wallet yang slalu letak je merata dalam bilik tu tiba2 dicabul oleh tangan org yang dipercaya..boleh faham tak sakitnya tuh disini rasa mcm mana..rase macam kene gigit buaya bak kate sofea..huhuhu...

dan reason dia adalah kerana kami suami isteri tak layan dia macam adik beradik lain..astagfirullah..sungguh aku tak boleh terima alasan dia..tu bukan alasan untuk dia ambik duit kami sebab die takde hak dan dia dah dibayar gaji..omg..muka time ckp tu sungguh takde perasaan..dan dia kate die sakit hati..sape yg patutnya sakit hati??..

time raya, en suami siap bagi duit raya..walau dah tau die mencuri??..die balik kampung kami bagi duit utk dia belanja..dah tu takan tiap bulan dia nak top up 2, 3 kali kami nak kene belikan?.sekali sekala boleh la..bukan tak pernah pun die kirim top up kami kate takpela takyah byr..die hilang ingatan agaknya.sabun, shampoo, pencuci muka, pencuci ketiak, pencuci tettt sume nak kami belikan jugak ke?.toilet kitorg pun takde sume tu....amboih, dah tu gaji tiap2 bulan tu bulat2 je la hantar ke kampung?..silap2 dia boleh bina rumah sedangkan kami ne bekerja hampir sepuluh tahun nak beli rumah sendiri pun tak mampu lagi...

yang paling sakit sgt bila duit dalam wallet yang aku nak bg mak ayah rm 600 je pun time tu boleh kurang rm50 sekali..pastu 3 hari lagi lepas tu kurang lagi..tp ms tu mcm bler aku ade terbelanja ke duit tu..n tak pepsal time nak bagi mak ayah kene top up lagi..nasib masih ade duit dalam atm..kalau takde?..die tau ayah aku yang dah tua tu masih bekerja lagi..sebab anak2 die tak mampu lagi nak bg duit bulan2 secukupnya untuk dia tak payah kerja..skang ne pun kami adik beradik combine duit yang kami simpan sejak mula kerja untuk bayar duit deposit rumah..smpi skang masih dalam proses lagi..belum ckp duit utk pasang lampu kipas grill lagi..matlamat kami nak keluarga kami duduk rumah yang selesa..tak perlu menyewa dan bersesak mcm rumah skrg ne..tu je.bayangkan dari aku lahir smpi skrg keluarga kami masih menyewa rumah.kami adik beradik tak pernah ada bilik sendiri..5 org perempuan tidur dalam 1 bilik, kadang2 aku lari tido ruang tamu sebab panas..agak2 die fikir tak tu?..dan die bukan tak nampak aku jahit itu ini, jual tudung la baju la..sebab nak cari duit lebih kot..alhamdulillah kalau rajin Allah akan sentiasa dtgkan rezeki tu, setakat ini tak pernah dalam akaun duit tinggal sen2.masih ringgit2 lg..hahahaa..tp rezeki tu bukan hak bibik..tp hak org2 lain yang mmg berhak...erm yg tu jawablah dgn Allah nanti yea bibik..

Kitorg tak pernah la nak ade duit cash yang banyak..kalau ade pun mest ade kegunaannya..utk byr itu untuk byr ini, mmg duit tu ckp2 atau ade la lebih seratus dua untuk belanja..dah kalau kene ambik rm50 terasa la kurangnya..sungguh tak faham dengan org macam ini..

tiba2 teringat kisah baling belakang..sebagai anak sulung, n adik bawah aku kami slalu kena ikut mak ayah berniaga..pergi pasar pagi, awal2 pagi sebelum subuh dah keluar..pasar malam..jual macam2..dulu rumah kami adalah kedai tmpt cari rezeki..ayah buat macam2 kerja dan bila dah besar cket dan boleh diharap mmg kene tlg ayah n mak..teringt dulu aku mmg jenis suka memberontak..kenapa kene pegi berniaga?..kenapa org lain tak payah pun susah2?..duduk rumah je..kami hari raya pun berniaga lagi(ade kedai makan dpn zoo negara, time tu raya2 org suke pegi zoo).balik sekolah lepas makan, tukar baju semua.. kene jaga kedai..smpi pukul 11 baru tutup kedai makan..kalau cuti pagi2 dah kene ikut ayah g pasar borong belanja..balik, tlg masak sediakan bahan2..lepas dah siap kene tolong dekat kedai smpi pukul 11 malam..pukul 12 baru smpi rumah..kesian dekat ayah, tp rasa happy kalau hari tu jualan memberangsangkan..terubat penat lelah..

tu belum masuk cerita kedai yang ada 3 buah time tu satu persatu kene tutup, kami kene pindah balik dekat rumah setinggan kami.rase mcm jatuh bankrp..nasib ade rumah tu..rasa sedih sbnrnye sebab bila kita susah memang takde org nak menjenguk..yang paling win makan gulai telur n ikan masin je antara lauk masa tu..

sekali lagi kene berniaga di pasar pagi.ayah kumpul modal cket2..bayangkan kene jual ikan longgok2, sayur longgok2 n barang2 kering dekat pasar area setinggan tu jugak....time tu rase malu sgt2.ayah soh dtg tolong time weekend..beratt sgt rase nak dtg aka malas pun ade sebab nak tgk cite dragon ball..kui2...jiran2 dok tegur haii, jual ikan kee??..tp tebalkan je la muka dan sengih..demi cari rezeki..takkan nak biarkan ayah sorg2..walaupun hasil tak seberapa bolehlah sekurang2nya lauk2 tu boleh jugak jd menu kitorg dekat rumah...kalau nak cerita panjanngg lg kisahnya..tp satu je dari kesusahan masa lampau yang menjadikan aku hari ini..sebab tu rasa duit tu sgt2 berharga..kalau beli barang berkenan cemane pun mest nak meround gak dulu sebab nak banding harga..beza singgit dua pon berkira (slalu kene marah ngan en rebak..kalau satu tmpt takpe ne bertempat2 abeh wit minyak die je.,.kui2..)..tp la ne iolss dah belajar ngan en rebak..kalau rase berpatutan beli je..n en rebak slalu warning awal2, kalau berkenan amek je tanak patah2 balik...muhahahaha..

biarlah nak kata kedekut ke, taik idung masin ke..i have my own reason..adik2 pun kalau nak meminta, aku takkan directly bagi..korg tak boleh spoiled sgt..usaha dulu untuk dptkan sesuatu, kalau tak berjaya jg barulah meminta..kita dulu susah tak pernah meminta dari sesiapa..alhamdulilah masing2 pandai cari duit masing2, ada biasiswa, sementara tg result spm mest kerja..takde nak melenggang saje kat umah..cume yang paling kecik tu ermm susah nak ckp cket.mayb sebab die ta pernah same2 rase susah, time die kakak2 dah besar2...harap die berubahlah hendaknya..aminnn

tp ayah sgt2 baik hati..kadang2 terasa panass hati bila ada manusia yang suka ambil kesempatan dr kebaikan ayah..pinjam duit tak pulang, kalau pulang tak semua.aku pernah gaduh besar dgn ayah, bayangkan duit time tu tinggal rm1000 tu je la dalam akaun bank . aku yang pegang, tp sebab nak bagi org tu pinjam kene gak keluarkan, sb die tak bayar ape yg die patut byr, dah tertunggak baru menggagau..cari ayah...tp bila kami susah dulu ada ke yang membantu?..ade ke yg jengukkan muka?.dulu walau rumah setinggan, ade 3 bilik je utk family kami yang 7 org time tu masihh adee je sedara mara yang minta tlg nak tumpang rumah dan sbgnya.ade tu satu keluarga 3, 4 org skali tumpang, rumah xde la besar mane..sekali lagi ayah adelah baik sangat2..tak pernah nak tolak, siap layan lagi org tu bak layanan vip..ade yg memahami hulur la juga belanja dapur kadang bg wit belanja kat anak2..ade yang muke seposen apa pun tadek, then masalah dah selesai die pun balik begitu sahaja..ade yg sampai skang tak pernah la nampak muka dtg umah saje2 nak melawat ke ape..manusiaaa2..takpela, mungkin mereka begitu sebab Allah nak bagi ayah pahala melimpah ruah..simpan untuk disana nanti..InshaAllah..


updated:
- lame dah taip mende ne tp la ne baru post..tsk3..

- that bibik dah pulang ke kampong, die jugak dah pulang wit iols rm250.tp rase die curi lagi banyak..ehhhhh..:P.walau iols tanak amek die paksa..xpela kire halal je la..tp sakitnyatuhdisini tu masih ade lagi..inshaAllah akan maafkan sepenuh hati seiring dgn masa yg berlalu..cewah..


- rumah dkt puncak alam dah ade kitchen kabinet..yayyy..dalam proses nak pasang grill..harap cpt la org tu pasang..pelik kan nape grill pasang kendian.?.sebab kitorg kene tipu ngan company ne..kate nak pasang tp tak pasang2..seb bek dpt balik depo..kumpul wit lagi utk buat apa yg patut..mayb kene pasang aircond sebab bilik belakang panas membahang2 walau ade tingkap..huhuhu