Tuesday, August 22, 2017

Alhamdulillah


Nikmat tuhan yang mana hendak ku dustakan...

Setiap kali mengucapkan syukur atas satu2nya nikmat yang Allah bagi ne tak pernah tak menangis..demi Allah nikmat terbesar dalam hidup ini..nikmat tgk budak ne senyum gelak bergerak ligat..

Walau hidup ini terasa berjuta kekurangan, terasa sempit sana sini, terasa ya Allah kenapa orang lain dapat lebih, kenapa semua ini tidak adil bg diri ini...tp cukup dgn ingt nikmat yg satu ne boleh buat hati reda..

walaupun tak baik 100%..dan ada beberapa kerisauan juga dalam hati..doa tiap hari azeem makin sihat..membesar sempurna macam kanak2 lain..aminn..

mcm mana, bagaimana..nanti cerita..tp yang pastinya kuasa Allah yang menjadikan semua ini..








nanti sambung entry yang kat bawah ne..nanti tu bila ade mood nak menaip..hihihi

Friday, February 10, 2017

Helpless

Bila terasa apa pun didunia ini tidak dapat memberi apa yang kita mahu..

Terasa bila boleh buat apa sahaja tp tak boleh mendapat apa yg dikehendaki..

Terasa sgt2 lemah, terasa sangat2 hina, terasa sangat2 kecil...

Hanya inginkan satu..Dari dia yang Maha Esa..

Sembuhkanlah Muhammad Azeem ya Allah...



Monday, January 16, 2017

Dulu dan kini


azeem 3 month

azeem 6 month..

kurus kan..
omak eh masih mengagau lagi..
apakah sesuatu yang ajaib yg bila sapu je boleh hilang terus merah2 di badan anak eh ini..
enset penuh pic azeem untuk tgk perkembangan kulit dia..
baru seminggu ruam berkurang..semalam naik yg baru..Allahuakbar..
jatuh lagi airmata..mengagau lagi tangan ne..

malam tadi azeem tertido dalam pukul 2 ke 3 tak tau..puas pujuk dodoi tepuk macam2 gaya dah..sedar2 rupenye iols terbaring kepala tegak sandar kat hujung baby coat..die mengiring tgn terkeluar dr bedung peluk omak eh..alahai terus kaku omak nak gerak p toilet..

skali gerak je bangun soh papa die ganti terus uwa uwa uwaa..
adeh..

doakan azeem cpt sembuh..
dia pemurah senyum tp dah lama tak senyum..=(
gatal & nanges setiap hari..

emak masih mencarii..oh ubat dimana dikauu..
.
#homeopathy done 2 visit
#osteopathy 2nd visit
#omakondiet pep suppliment beratur kene makan seharian, kene bnyk makan pisang, keledek, tepung kentang(utk sumber prebiotik), minyak dr kelapa n zaitun sahaja.ayam organik daging grass feed eh memacam lagi la.smpi bawak rice cooker la p opis..

terlalu banyak suggestion smpi emak pening nak filter..
tp kalau boleh nak natural sahaja..unless melibatkan nyawa omak redho masuk wad pun takpe..huhuhu..

#fightingeczema
#azeemcepatsembuh
#eczemawarrior


Saturday, November 26, 2016

Muhammad azeem

Assalamualaikum...
Lame dah ketinggalan blog ne..tergerak nak up balik sebab en suami kate y not tulis blog ttg azeem n eczema..ye jgk boleh backtrack ape yg ok tak ok progress n so on..boleh juga bg panduan dkt org lain..

So mari kita mulakan..

Muhammad azeem..our 2nd baby..lahir awal dr jangkaan..tp cukup bulan..bajet lepas raya sekali amek seminggu sebelum raye..bleeding time tgh jait cadar baby kat umah..hahaha..mmg smpi ke sudah cadar tu xsiap2..


julai 2016 lahir normal..alhamdulillah senang 3,4 kali push je tp sakitnyee dabel triple dr mase sofea...n dok dkt hukmsc..bilik single..alhamdulillah dipermudahkan sgt n cost pun sgt murah dr expectation..rm1.9k je..mayb jg sebab yg attend ms bersalin bukan prof yang sepatutnye sebab azeem xsabo nak kuar..prof pun masih otw stuck dlm jem..


Ms keluar tu tgk muka baby mmg dah nampak kulit die merah2 pada certain tmpt..hati dah risau..n doa jgn la ade eczema mmg kakak..

N hari pertama jgk waktu petang tumbuh mcm gegate kecik2 dkt muka..esknye kat badan pun ade..
Prof azurah kate tkt septik spot..tp pakar kanak2 kate mayb sb kelenjar peluh tersumbat ke apetah..die kate normal..dlm seminggu patut ok..so discharge la esknye..


Muka ade bintat2 kecik

Aku just sapu minyak kelapa dara tropika je..n so far die ok lepas seminggu..alhamdulillah so lega la..dlm hati rase ok ne baby xde eczema ne..




Eppy mokcik baby leh pakai sleeves..tp time ne tgk apsal anak aku golap ne..takpe la ikut bapak kot..bapak die kan sawo matang..:P


Muke suci

Thennn muke pulak..tumbuh mcm kerak2 tu..letak minyak herbal tu xjalan..akak ipar bg ubat yg die pakai utk baby die..utk ruam susu..alhamdulillah mmg dalam sehari dua je kerak tu menipis dan muka jadi bersih..hati pun girang..hahaha..time tu azeem dah votak tp masih dlm pantang

sebelum...


Ne dah nak licin dah


tadaa licin kan muke sayewww

Lepas abeh pantang..omak pun girang dpt minum ais dan makan selain rebus2 n goreng..tp xlama sebab mak dah kene naik kerja pulak pastu..n masih beringat xmakan ayam seafood sume..bermula lah episode eczema azeem..dkt kepala tumbuh tompok ruam kecik je seketol dua..then ruam tu jdi membesar n berair tik3..biasa tu sebab kesan steroid org ckp tp masalahnye xpernah sapu pape pun dkt area tu..mcm pic bawah ne..hati dah risau..n mmg of coz kalau boleh tanak gune steroid..dok google klinik yg xgune steroid..jumpe la satu klinik kulit ne..n pegi la..


permulaannye..
Terkujat la skali pegi rm400 melayang..tskk tp still die bg ubat ade 0.001 percent steroid katenye..n ubat lain xde..mak pun kene telan pil seminggu..die kate save n mmgkulit mak licin semcam je rase..
Lepas pakai 3,4 hari jadi kering camne..



tp lepas stop je dtg balik n kawasan yg kene makin membesar..huhu


Ok stop sini dulu...azeem bangun
Posted using BlogPress from my iPhone

Thursday, June 9, 2016

pregnacy update..

Assalamualaikum...

fuh lamenye tak update..hihi..pejam celik pejam celik je dah puasa kan...and this is first time puasa time pregnant..keistimewaanyee op coz dapat puasa penuh..tp persoalannyee mampukah?..setakat ini alhamdulillah masih mampu lagi walau kadang2 waktu petang terasa seperti nak mendugong je atas katil..huhuu..

rezeki anak jugak kot..gov bagi balik awal sengah jam..alhamdulillah setakat ini smpi umah dalam pkol 5..naik sekolah nanti tak tau pula cemane keadaaan..harap2nye smooth jugak ler..tak larat acik nak tekan break bebanyak kali..mau tiap2 hari kene tender org upah urut betis yang krem..huhuhu//

last checkup dkt kk, 2nd time minum gula punye result sgt ok..dari 7 lebih mase first time turun ke 5 lebih..bersyukur sgt sebab iolss tanakkk lagi minum air gula esp time pose2 ne kan..tp time tu buat juga blood test yg lebih detail...hb turunnn...smpi 9.2..sebelum2 ne elok je 11 lebih..patut le iolss asek mendugong tak hengat dan ade la rase2 nak pitam jugak sesekali..jalan pon nenong2 je..maka nurse bagi iron tablet..makan la disitu..huhuu..yela kan dah la tak selera sgt nak makan..huhu..

skang ne mmg masalah sungguh la ngan selera makan..pastu takleh nak makan kalau masakan yang same..kalau boleh nak masakan yang lain setiap hari.tp nak masaknye malaih..pastu diri lame sket dah sakit pinggang la ape la....kadang2 nasi tu rase kerass je nak telan..tp masukkk je lam mulut kunyah2 telan tanpa perasaan...huhuhu..berat pun tak naik banyak..start pregnant 59.5 n skang 63.6kg..mayb berat baby je yang bertambah kot.ade gak yg tegur iols dah kurusss.:P..yg lawak tu jait baju copea..potong kain..pastu baring..jait tepi...pastu baring..cantum baju..pastu baring...cantum kain..pastu baring..bayang la brape lame nak siap..hahahah...

set tilam bby pun tak jait lagi..semangat berkobar2..tp bile smpi umah mendugong je keje..huhuhu..kalau boleh semua nak buat sendiri tp apekan daya..terasa seperti kurang keupayaan..sob3..nurse kate lagi 2 minggu dah cukup bulan..bila jalan pun cam agak susah sket sebab macam baby menekan kebawah.kene jalan selow2 kalau tak rase ngilu plus pedih plus sukar nak digambarkan..tsk..ckp bebanyak ngan baby kuar lepas raye yea syg..kasi can mama makan bebanyak time raye dulu..kumpul tenaga nak push2..hihihi..

inshaAllah bersalin kali ne dekat hukmsc..as per last experience kan..kali ne kite cube la swasta..walau pun labour room die still gov tp as precaution jgk in case emergency kan..facilities sume lengkap..first checkup dgn prof dr azurah..tp time kitorg nampak ade sorg ne lari2..rupenye2 tu la prof azurah..ade patient emergency caesar..maka die lari2..hihihi..nampak cam muda orgnye..dalam pic nampak dah berusia..so our first meet tak menjadi, kene jumpe dr lain..huhu..harap sgt time bersalin nanti dgn dia lah..takmo dr lain esp dr lelaki..tp rezeki masing2 kan..doa dan tawakal je la..

okiess..tu saje update utk kali ne..dgn ucapan masak ape berbuka harine?..ehhh...hiihihhii