Tuesday, June 29, 2010

urmp..kebingungan..

Stop kejap cite pengalaman bersalin..sebab panjang lg..hihi..

tp sbnrnye nak cite pasal susu ibu..huhu..

mase 1st day kat sepital mmg aku gagahkan diri nak breastfeed baby..dgn lemahnye..dgn tgn lebam2nye..smpi la esk pagi..puting melecet..sgt pedih..huhu..apetah lg bile termasuk dalam kategori puting yg tiada ne..

balik umah, 1st day..sofea dah meragam..mcm tak ckp susu..aku plak dah tak tertahan sakit..smpi en rebak beli puting plastik tu..brand medela berharga 70++..bg2 skali die hisap kuar ngan darah..tros tarik cepat..pedihhh ooo..

so nak tak nak campur formula milk..tp skang ne..susu masih ade..tp mcm dah kurang..puting tak melecet lg..tp sofea stil menghisap sebahagian kecik je puting..huhu..

mungkin ke liang2 kat puting tuh tak terbukak lagi..sebab bile pam ngan pam manual cam ade 2, 3 liang jek..skali pam ade la dpt 3 oz..tu la yg kasi kat sofea..tu pon campur gk ngan formula milk..sebab sofea sgt kerap minum susu...takot sgt susu makin takde..bile bg sofea hisap plak die lame die nyoyot2..smpi tertidur2 tp pastu mangun balik nak susu lg..huhu.dan maknye pulak dah mule terase give up dan terase mudahnye memberi susu botol...huhu..

sape tau camne nak atasi masalah saye ne..tulun2.

currently->sofea asek bersin2..selsema..tp bila off kipas die peluh2..pastu bile bernapas pon berbunyi2..huhu..sian die..oh jaundis hari tu dah turun..berkat 2 hari asek mengepam smpi lenguh2 tangan semata2 nak kasi sofea minum susu ibu sahaja..sebab doc kate tu je ubat die..alhamdulilah..dari 13 turun ke 9.6..n demam kunin ne doc kate takkan nek balik..

7 comments:

oneyani said...

byk kan makan kurma dengan air zam zam..air mata kucing(kering)

ღnFashyaღ said...

fit, bagi je sofea hisap susu badan, walaupon xbanyak, tp cukup untuk bb, sakit pun sakitla...untuk anak..fashya dl pun camtu, risau husna xdapat susu cukup, tp fashya tak topup FM, keep bagi die walaupun air xkuar..lama2 nti susu banyak...insyaAllah, banyak2kan berdoa..

lina said...

Fid - kena make sure baby masuk betul2 kalau tak susu tak akan byk. sbb tak ada simulation. Sabar byk2 ye..ni antara cabaran2 nyer. Insya Allah

mas said...

salam...mas silent reader je...fid kena byk sabo n try stimulate nipple dgn tarik secara lembut...so bile nipple timbul bb senang nk latch...yg mas concern,sofea pny nafas berbunyi 2(bkn nk takutkn fid,precaution je)..ade nurse x dtg wat lawatan ke uma?soh diorg cek je...utk ensure paru2 sofea ok...kdg2 sbb sejuk..mas doakan sume ok n fid tabah nk teruskan bf sofea :)

PiNkYbLuEbAbY said...

akak...
tahniah dh dpt bb..
heee...

teruskn bf bb akak 2...
susu akn bnyk kalo ade rngsngn@permntaan dr bb...
kalo puting mlecet, pum je bebnyak..
pas2 labelkn ssu 2 trikh kita pam n letak dlm freezer..
nk guna susu 2, just pnaskn @rndamkn dlm air suam blik...

lina said...

fid - akak rasa cara fid bagi susu pd sofia tu salah sbb tu nipple luka. Buat sementara waktu sapu kan dengan air susu...Insya Allah luka tu cepat baik. Make sure arola (bhg hitam tu masuk semua kedlm mulut baby (Bintk2 di sekeliling arola tu akan mengeluarkan susu...itu point penting susu akan keluar. Selamat berjaya. Don't give up try ur best ya....

myheart said...

wat mase ne, puting dah bek dari luka..mmg fit kasi kalau boleh masukkan sume skali lam mulot die..tp kan..yg peliknye lepas die hisap nampak puting tu senget separuh..kesan die hisap tu maknenye separuh puting jek...tkt sgt die tak ckp susu..kalau minum susu tu mau lebih dari sengah jam..huhuhu