Wednesday, June 30, 2010

Pengalaman Bersalin..part 2


chak..hehhee...

Okey..kat mane ek benti..owh lepas zass kuar tu kan..baby tu diorg pegang kat kaki je n terbalikkan die..aku tak nampak pon sebab spek dah kene bukak.mase diorg tunjuk jantina baby pon bler2 je...hehe..mmg rase lega gile la pastu...syukur sgt...tp ingtkan dah abes dah derita sakit..rupenye ade yg lebih dasat lg..huhu...

Nak keluarkan uri n derita kene jait...sorg nurse n doktor..nurse tu berpengalaman rasenye tp doc tu doc pelatih..mase jait tu mmg die letak ubat bius..tp kan mase tu aku bleeding.memule nurse tu nak kasi doc pelatih tu 'belajar' jait tp sebab aku bleeding die kate sorry doc kene cepat..sebab ade blood clog ke ape tah..tp nurse tu jait mmg tak rase..yg rasenye die korek2 masukkan kapas ke ape tah..untuk bersihkan darah tu..rase cam satu perut die godek...waaaaa..mmg sakitt..aku rase aku menjerit lg kuat dari mase tahan contraction...

lame jgk la..huhu..pastu nurse tu kasi jgk doktor tu mencube menjait..mak aih..sakit..sebab die wat slow2 kot..nurse tu die wat cam laju jek..sakit tu tak terase sgt..aku siap berbunyik2 tim e doc to jait..hahaha..menunjukkan tidak kepuasan ati...pastu nurse tu siap ckp..ne kalau kat tmpt len..dibiar je doc pelatih jait sendiri..kalau 2 jam..2 jam la kat ctu..yada..yada...die tak tau dari td aku dah cam nak gile tahan sakit..huhu.

dalam kol sblas lebih gak la aku ditolak ke bilik..mase nak turun katil tu..pergh mmg rase dunie ne berogyang2..tros duduk balik kat katil..lame baru duduk kat wheel chair tu pon nurse tolong papah..

pastu dah smpi kat wad pulak..dah setel2 letak barang sume..sofea nanges..rupenye die berak lg..en rebak la tlg bersihkan..n try bg susu kat sofea..ngan tgn bengkak2 tu susah btol nak memegang..pastu siap panggey nurse soh ajar camne nak menyusukan baby..kalau tak mmg die tak ajar pon mase tuh..n then lepas tu en rebak kene balik...huhu..

mase tu la rase susah sgt..sebab sorg2 kan..baby kat lam cot...aku plak berdarah gile bnyk..smpi pad yg nurse tu pakaikan dah bocor2..mmg katil sume abeh kene darah..bersepah2..aku plak mmg tak larat gile nak bangun...bgn je..rase nak pitam..rase gelapp je..tros terduduk n baring balik..sofea plak kejap2 merengek..aku dah beberape kali cube bangun..cube nak angkat baby dari katil..still takleh..tak larat lgsg..tgn yg bengkak tu rase lembik gile..pastu tgk india kat depan tu ilek je die..siap leh jalan2 g toilet..duduk jek tgk anak die yg sedap tido lam baby cot..try tanye, leh tak tlg amekkan baby lam cot letakkan sblah aku sebab nak susukan die..die leh ckp..saye tak larat..pening2 jgk..padahal..baru jek td jalan2 n dokong2 anak die yg senyap je takde nanges ke ape..alahai..tp ok jgk sebab pastu die panggeykan nurse..

lame baru nurse smpi..tu pon ngan nada tak best..takpe la..janji die tlg..pastu plak..yg bgsnye..guard yg berjaga malam tu..muda lagi rasenye, perempuan....die ronda2..2, 3 kali jgk die tlg aku angkat sofea..tlg betulkan posisi mase susukan sofea...pastu siap ckp..kalau ade pape panggey je..terhutang budi jek rase..tp tak nmpk muke die..sebab die pakai mask..

malam tu mmg aku takleh tido..kejap2 susukan sofea..ngan kepayahan tolak2 die kebawah cket..ke atas cket..sebab nak susukan dalam keadaan baring camtu..susahnye alahai...sian die..tp lepas tu die tido lena..aku still cube bgn nak bersihkan diri g toilet..mmg takleh..so aku just bangun, jalan pelan2 tutup langsir smbil pegang katil..n tuka kain n pad kat ctu..pastu alas tmpt tido tu ngan ken len..baru rase selesa cket..

pastu try makan cket2..sebab mmg rase cam sehari tak makan..n ingtkan aku jadi lembik sgt ne sebab tak makan..tp takleh lalu gak..so try tido..smpi ke subuh takleh gak tido..huhu..tetibe dah pg..nurse2 dah dtg nak mandikan baby sume..

n aku masih tak larat lagi nak p toilet..haih..kalau la ade en rebak tlg pegang aku g toilet mmg dah lame aku pegi..bukan aku malas ke pengotor ke ape..tp mmg rase nak pitam..2 kali aku cube..cepat2 aku capai kerusi terduduk balik..kalau tak ade gak yg terbongkang kat bilik air..

memule doc dtg tanye dah kencing ke lom..aku jawab blom..die jawab dgn baik kate, akak kene g knecing sebab kalau tak prob nanti..nak gune tube ke?..kalau tak takleh balik tau..aku ckp kat die nanti aku cube..pastu dtg lak nurse..mmg baik kene sound..pedih gile okey ayat2 die..buat aku rase nak merangkak2 pegi toilet..tp lepas2 tu aku pegi la..sebab dah makan obat(makan obat sblom mandi okey..huhu..)..rase leh tahan cket..rase penin2 je cpt aku pegang besi pastu pejam mate..tundukkan kepala ke bawah baru rase okey..pastu mandi la bersihkan badan smbey terbongkok2..huhu..

lepas dah setel sume..dok kat kusi..mmg terase letih gile..padahal mandi je pon..smpi la dtg doc check baby..n kate leh release lepas kol 12 sengah,...hari tu plak jemaat..mest en rebak kene g sembahyang dulu kan..aku lak kalau leh nak kuar cepat2...geram jek pk ayat nurse td tuh..tp akhirnye dalam kol 3 lebih cmtu baru en rebak dtg..

horeyy leh balik...lega cket dah smpi umah..huhu..tu pon malamnye sofea meragam smpi kol 4 sengah pagi..hihi..membuli mak paknye..last2 tertido smbil kene pelok kat bantal maknye..sofea2..


first tgn yg kene pasang drip..bengkak gile sebab air tak jalan..dah lepas bersalin baru perasan..diorg ckp patot akak takde tenaga..lerr..

tgn sebelah lg kene menjadi mangsa jgk..dah dedue tgn cam gini..payah tak payah nak pegang baby..huhu..

sofea yg tido di pangkuan maknye..camne la die tido bile merengek, camne jgk la aku susukan die..


tu la experience yg aku alami..payah mmg payah..susah mmg susah..tp nak tak nak kene gak lalui dan hadapi...komen pasal service sepital plak..aku rase takleh nak salahkan diorg..sebab byran pon dah murah kan..so pandai2 la tanggung sendiri..huhu....tp pasne aku rase kalau nak bersalin lg..bek g swasta kot..sebab at least malam lepas bersalin tu ade org leh teman n kite leh rehat...key la..tamat sampai disini...daaaaa



5 comments:

Anonymous said...

Ooooo..begitu

lina said...

Alhamdulilah semua baik2..Pengalaman yg cukup MAHAL...baca mmg menitiskan air mata...Insya Allah ganjaran Nya ALLAH saje yg tahu.

yaya said...

mak aih.. tgn ko.. mcm belon.. dh la mmg sedia ada belon.. ni dh mcm belon air plak... wakakakka..

SaScha . said...

lahaii.seramm nye..awk kat spital mane ea besalinn?

oneyani said...

adeh awat masa needle work tu sgt scary...kazen yani y beranak sulung pon macam tu..adeh mcm mane ni..sgt takot lor..nk gi swasta mcm byk duet je huk huk