Friday, June 25, 2010

Pengalaman Bersalin..part 1


Cummellkan..hehe

Wah, bace ceera punye blog..senang jek die besalin..hehe..penangan epidural..insyaAllah next time mayb aku pon nak jgk la bersalin kat swasta n rase kesenangan tu..hihihi..


Okey berbalik pada tajuk diatas..cewah cam wat karangan sekolah plak..Minggu lepas 17hb doktor dah kasi surat untuk p induce..so mangun pepagi..kejutkan en rebak leh die ckp lg sengah jam leh tak..padahal sebenarnye malam tu aku dah rase mild contraction.setiap sengah jam..tp tak bitau die..pas bitau cepat2 die mangun....pastu pagi tu ade sikit jalur darah kuar bersama discharge yg biase kuar..tp leh ilek lg..g makan sume..


Then sampai sepital Ampang..tg la kat bilik menunggu..mase tu same gak sakit sikit2 lam sengah jam..pastu tukar kain..p check ctg,diorg masukkan rekod lam komputer pastu macam biase kene seluk..tp doktor tu ckp blom ade bukaan..die kate leh balik..bg mase lg 2 hari..iaitu 20hb..tp be4 tu kene g scan dulu..kalau ade prob kene masuk wad..

so tg lg..pastu g scan..doktor kate air ketuban dah kurang..aik..mase bile air ketuban kuar..die kate meh die seluk..kot2 leh korek2 kasi terbukak sambil bergurau..huhu..skali check dah 2cm..doktor tu kate..bgs la awak ne..okey, boleh masuk wad..kalau tak branak gak ari ne esk kene induce..aiseh..baru je berangan nak balik umah..

sblom msuk wad kene cocok yg drip tu kan..tangan aku mengigil2 mase tuh..pesal tah..takot kot..tak pon nebes..smpi doktor tu kate..nape tgn puan gigil2 neh..takot plak saye.aku sengih jek...seterusnya die anta g masuk wad..

dah masuk wad plak..contraction makin kuat..elok je waktu melawat kol 12 sengah..en rebak leh masuk..setiap 5 minit contraction dtg..pergh..mmg sgt lazat..huhu..tp mase tu leh tahan lagi...tp sgt tensen sebab keliling sume org sihat2 belaka..diorg takde sakit lgsg..leh makan2 gelak2..tp aku dah senget2 muke tahan sakit..huhu..org keliling sume ade prob dan ade 2 org yg akan diinduce bersama aku esk...tp menjelang waktu melawat ke 2..contraction makin kuat..en rebak dtg ngan MIL pastu anta MIL balik n nak dtg balik pas maghrib...mase tu dah kuar lendir dan darah yg bnyk..so tanda dah ada...dan kebetulan mase pas en rebak balik contraction bertambah2 kuat..smpi rase mengigil2..huhu..

pastu mak n ayah dtg..tros pakse soh makan..mmg takde selera lgsg nak makan dari pagi..leh masuk 2, 3 sudu je..mase contraction dtg tu mak urut2 kat bakang..rase lega cket..tp mmg sakit..smpi satu mase mak kate biar mak bitau nurse..nurse soh masuk satu bilik n seluk..skali die kate dah 6 cm..ape lagi..cepat2 die kasi baju soh tuka..tp tak sempat, tros die sorong nek kerusi roda g labour room..n aku sempat call en rebak oh datang cepat2..mase mase labour room tu dah kol 7 sengah malam..

so dok lam labour room sambil tahan sakit...mase tu en rebak takde lg kat sebelah..so sakit jek sedut gas..mmg mamai2 jek..tp takde mende len leh wat sedut je la..skali smpi satu mase tu rase sakit dtg ngan rase nak meneran..menjerit aku panggey nurse..tros diorg check bukaan..kate blom lg..baru 8-9 cm..nurse len plak dah kelam labut panggey en rebak..ingtkan dah nak kuar..so en rebak pon masuk..

n tahan lagi la sakit contraction tuh..smbil merapu meraban mengadu kat en rebak..huhu..smpi la rase nak meneran dtg tiap kali contraction..ade la 2, 3 kali kene seluk n lepas tu kate leh teran..mase meneran tu paling seksa..huhu..be4 tu, die akan korek2 pusing2 kedudukan ape tah..kepala baby kot..n bile contraction dtg..tros kene teran..tp 2, 3 kali push tak lepas..aku rase napas tak smpi..diorg ckp kepala baby dah nampak dah..rambut die..tp asek kuar masuk..bnyk kali gak la teran2 smpi putus napas..huhu..n bnyk kali gak aku ckp kat en rebak...tak boleh by..tak boleh..tros kene sound..awak tak boleh ckp camtu..kesian kat baby..dah nampak kepala dah ne..tp aku rase cam ape sume diorg ckp tu x masuk jek lam pale otak..

dah 45 minit baby tak kuar gak..dtg sorg doktor singh perempuan..die korek2 lg..die kate kepala baby atas cket td..pastu die lak handle..teran lg dan lg..tp tak kuar gak..smpi die tanye kat nurse2 tu..ade herba tu tak?..smbil senyum...aku rase akar fatimah kot..diorg ckp takde...n tah kali ke brape die korek2 lg..kebetulan rase nak meneran..so teran la lagi..n tak sangka teranan kali tuh berjaya..sebab rase dah tak larat sgt dah..sedar2 terase die potong..pastu zasss...panas jek kuar..mmg sgt2 rase bersyukur mase tuh..huhu..


okey..nanti smbg part 2..takleh la tgk laptop ne lelame..rase cerah sgt..huhu..


currenty: masih struggle untuk breastfeeding..huhu..puting melecet..tatau nape sofea akan hisap separuh jek dari puting tu..tu yg sakit tu..padahal dah masukkan sume skali lam molot die...ade sesape tau camne nak atasi masalah ne tak?....penyelesaian terbaik, pam jek..tp risau plak nanti pasne susu tak kuar sebab takde rangsangan dari baby kan..huhu..sian sofea asek kurang susu..esk plak nak p klinik check lg samada ade jaundis ke tak..harap2 dah ilang dgn berkat minum susu ibu..huhu..

4 comments:

ciare (^_^)v said...

tomeinya bb asek tidoo jek ;p eh, nak tanya. kat gomen xdpt mintak epidural ke? lg murah rasanya kos dia...erm ke salah ek ;p

shuweet said...

errkk,, seriau giler baca pengalaman fit nih...adehhh...rasa takut pun ada nih..

lina said...

adehhhh terasa sakit nyer...

ღnFashyaღ said...

i can feel it...sakitnye subhanaAllah, Allah je tau....mase nak bangun g toilet punyela payah, bangun je rase pitam, macam sesak nafas pun ade....ish...masa bace entri ni, teringat masa mule2 pas bersalin dulu....