Thursday, March 24, 2011

Kedekut??..

Erm, kadang2 aku rase mest ade org sekeliling aku yg berkata aku kedekut..

Tp dari dulu lg esp mase kecik2 mak aku pon ckp aku kedekut, hahaha..kadang2 aku terpk balik..

adekah betul aku kedekut?..atau terlalu berjimat?..atau?..terlalu berkira?..dan sebab tu smpi skang tak kaya2?..hahaha..mungkin2..

erm tp mmg sejak kecik aku slalu berkira2, pegi sekolah sehari ayah kasi singgit..pegi naik bas, kalau sape yg tau dari zoo negara ke sek keb hulu kelang..naik bas dalam beberapa posen..tak henggat dah.bas mini mase tu.50 sen kot..so tinggal wit ade la beberapa posen. n wit tu la kene jimat2 untuk beli nasik lemak n air untuk mengisi perut yg kelaparan..cewah..

pastu bila pindah kat kg pasir, dekat cket nak g sekolah..jalan kaki saje..so leh la nak beli snek2 kegemaran kanak2 mase tuh...mase kitorg kecik2, tak macam kanak2 zaman skang ne..memacam ade..semua jenis kopok mahai2, koko krunch la, cokelat cadbury la...jgn berangan la yea..yg ade kedai runcit yg jual kopok 20 sen, cekelat duit syiling emas tu yg seposen satu..ice cream walls cornetto tu sume lg la..makan ice cream malaysia yg seposen tu pun dah ckp syurga..

n mase tu mmg tak la nak mintak wit kat ayah nak beli..entah nape, takut nak mintak ke atau ayah mmg tak kasi..lupe pulak..tp mmg susah la nak mintak kat ayah barang seposen due pon..
so kadang2 ayah balik kerja, gantung suar kat blakang pintu, senyap2 korek poket..tgk dulu ade bunyik2 tak..kalau ade, amek la barang seposen due..pastu g beli jajan..hahahaa..dah macam pencuri kan..tp ayah takkan sedar sebab ade banyak syiling lam tu...kalau takde, jgn mimpi nak amek..;p..uuu...ampun ayahhh..hehehe..xpe2 dah besar ne bg ayah wit setiap bulan ganti balik..ngeh3..

tp lame2 rase macam, ish nak jgk makan sedap2 cam org lain..so aku kumpul wit cket2 n mak pon ade tolong kot..jual kopok lekor depan umah..ok la..mungkin dengan sifat kedekut aku tu, dapat la kumpul wit..n mmg dari kecik, barang2 aku pakai, pensel ke, pemadam ke, baju kecik ke dll dari wit hasil kumpul dari berniaga..ayah akan provide barang basic je cam wit belanja sekolah, buku2, baju sekolah, kasut, baju cantek untuk raya setaun sekali..n kalau nak bergaya lebih sile beli sendiri..n ayah pon pernah bukak kedai makan, so upah tolong ayah kat kedai tu pon digunakan untuk beli ape yg diri sendiri nak..jadi setiap duit yg dapat tu dibelanjakan dgn begitu berhati2 dan berjimat cermat..

lepas spm, lepas stpm tak pernah dok umah..buat keje sambilan untuk dptkan duit..keje kedai kek 10 jam berdiri je jg casher, kat pasaraya 24 jam , kat hotel jd telemarkerter..erm pengalaman susah bekerja tu buat aku begitu menghargai duit yg ada..so mungkin jg la betul aku adelah kedekut..n lg satu kalau nak beli barang kalau boleh mest nak cari yg paling murah, pastu cerewet.nak kualiti bagus tp harga murah....hahaha...(kalau shopping ngan en rebak mest die bosann n tensen..wawa...).dah macam mendedahkan pekung di dada neh..;p


Jadi apekah motif entry kali ini?..hahaha..erm..boleh tak kalau nak doa jadi kaya so that aku takan bersifat kedekut dan berkira mcm ne lagi?..;p..pastu shopping takyah tgk harga, berkenan je amek..hahahah..berangan..

Tp rasenye skang dah kurang kedekut kot, esp bab makanan..hehehe..

7 comments:

shuweet said...

kita serupa fit...sangat berdikari dari kecik sampai besar..nak ape2 seme wit sendiri..sebab hidup susah....bila dah keje ni pun terpikir2 nak berbelanja..sebab takut nanti tak cukup..bila dah kawin lagi la..ngan dugaan yang tak habis2 (u know y) lagi la tengok je barang2 yang berkenan tu sebab wit tu kite perlukan more than barang2 tu..huhu...

fit said...

btoi tu..kadang2 ada duit pon macam jgn belanja(sebab takut nak gune nanti for emergency case) even nak sgt ngan mende tu..pk patblas juta kali nak beli...hahahhaa..tp kadang2 terasa penat2 keje ne nak jgk beli sesuatu untuk hasil penat lelah kan..huhu..

Reb@k said...

sayang, bermurah hati lah anda, nescaya apa yang disedekah itu akan kembali jua akhirnya... sunatullah itu berulang =)

fit said...

Bersedekah tu lain, ini berkira dari segi perbelanjaan hidup..kita kan bukan ade bnyk duit pon, sebab tu kene berkira, kalau murah hati pastu kuar je duit tanpa pengiraan yang betul maka smpi bebile la kite takde simpanan untuk hari tua atau pun nak beli rumah untuk kita anak beranak nanti by sayang..huhuh..

Redbloodsnow said...

WAHHH BEST. psstt/...leh lah menyewa tapak iklan zie pasnih..ceaa. hahaha lariksss :P

fit said...

erk ape yg bestnye ziee...huhu..insyaAllah, tg stock baru baru akak emel yea..hehee

oneyani said...

bukan kedekut kot..tp berjimat dan sgt berdikari..

ehem ehem yani dulu pon penah korek duit syiling dlm poket ayah..sekali kantoi ngan mak teros kene bedal..takot wooo pastu tobat xbuat dah hihi