Saturday, November 28, 2009

Sangat Menderita..

Sbnrnye bnyk jgk mende nak update since jemaat mg lepas smpi la skang...tp keadaan tak mengizinkan..sebab lepas je jenjalan mase besday en rebak ari tu..aku didatangi batok+sesema+demam...n doktor bg mc 2 hari untuk rest..isnin n selasa..ari rabu..dah ok cket leh jalan2 cume pening2 n batok+sesema still ada..ubat pon dah nak abes mase tu..

Tp skang ne dah ari sabtu..batok n sesema makin menjadi2..yg paling rase terseksa adalah bile tibe2 tekak tu rase sgt gatal..n akan meneran batok dgn sekuat ati untuk menghilangkan kegatalan..sgt seksa sebab pastu idong pun akan tersumbat dgn hingus yg penuh bile batok tersebot..dan bersama dgn itu air mata pun turut sama mengalir disebabkan terase keseksaan yg amat..huuuu..dan jgn geli atau what so ever sebab bile batok ngan dasat, air kencing pon leh terkuar tanpa terkawal..T________T..lepas batok idong muke n mate akan merah macam lepas kene lempang..

Macam2 petua dah wat, makan vit c, makan perahan air limau nipis, ubat batok dr kasi..semua dah terai..masih blom ada yg menunjukkan kesan...uuu..camne neh..sian baby asek bergegar jek kat lam perot..

Ha ne maknenye dah sgt pasrah smpi semua aku tulis ngan detail kat lam belog...sob2..kalau korang nak imagine kan sile2 lah yea..huhu..

for pregnant momies, sape tau ubat batok yg selamat for babies dan berkesan to mommy..please2..

sudah tidak tertanggong deritaku ini ->chewah berdrama plak..tu blom sakit bersalin lg tu..wuwuwuwuwu...tatott...

5 comments:

oneyani said...

dear da try minum madu?

jangan gune sudu besi tapi gune sudu plastik..telan then letak bahan lidah..kemam kejap dan maen2 ngan lidah(macam tu la lebih kurang petua untuk buatkan madu lebih mujarab)

Hafiz said...

sabar ekk...nanti baby dah kuar nanti cite kat dia camne susah mengandung ari tu....

Bab ubat tgk2 sikit sesuai tak untuk ibu yg mengandung .... kang belasah makan ubat batuk kang mak "lalok" and pun sama "lalok"...hehehe

matul said...

Minum air secukupnya untuk rehidrasi, menyedut wap panas boleh menolong mengurangkan selsema dan hidung tersumbat.

Letak air panas dalam bekas dan sedut wap air panas tuh. InsyaAllah boleh legakan sikit selsema dan hidung tersumbat.

Jangan terdedah pada cuaca sejuk, embun, kipas @ air cond.

matul said...

Sabar ye ..Ni sume dugaan Allah.Besar Pahalanya. Kpd suami tolon bagi support yg paling tinggi kat isteri anda ok. tq

cik EPAL said...

waa,,,lom tiba lagi saat ni :)