Sunday, July 3, 2011

Sofea - 1 year check up..

entry tertangguh..huhuhu..


Erm ,sbrnnyekan dah 3 kali check up tak g klinik gomen dah..sebab en rebak yg terikat ngan kerja die takleh senang2 nak cuti..so kitorg g klinik biasa je..memule klinik KITA..mase tu inject hep B kot..kene dalam 60 ringgit kot..tp mase tu skali ngan ubat gatal..mase tu 6 bulan rasenye..

lepas tu g naluri sebab gatal2 si sofea tak ilang2 jugak..huhu..kengkonon nak g pakar la kan..skali doktor kanak2 yg biase tu takde dah.,..doc khairul kot..mase tu ade doc ape tah name die..die kasi syrup untuk ilangkan gatal tu ngan cream..tp still same gak resultnye..

n kali ini, kitorg g damai plak..damai service hospital kat melawati..ermm..tp kan..sebab pegi hari sabtu.so pakar kanak2 takde..ade pakar perubatan je katenye..tp boleh je kasi injection..so sebab malas nak g tmpt len kitorg pon try la kat ctu..tp sedikit tak best sb tg lame satu pastu dah masuk, doc tu leh borak kat tepon pulak..lame jgk..pastu die kasi injection kat lengan..mmg klau injection MMR tu kene kat lengan ke ek? sofea yg selame ne tak penah pon menjerit camtu bile kene enjet..tp hari tu mmg kuat die nanges..tp kejap je sebab kene tipu ngan gula2..haish, mmg kat klinik camtu ek..dah kasi gula2 terpaksa la bg die makan..kalau tak die sambung nanges balik..huhu..n lagi satu tu, boleh pas die enjet tak letak kapas n selotep cam biase tu..apsal nampak sgt cam noobnye...

lepas tu ckp pasal gatal2 tu kan..die kasi ubat..aquos cream untuk pelembab sebab kulit sofea mmg kering..pastu cream protopic ngan dhacort..katenye satu ade steroid untuk kasi cepat baik..satu lg takde..erm ada sape2 penah gune ubat ne?..need advice please..huhu..

pastu syrap name piriton..untuk malam2 kalau asek menggaru je kasi obat tuh..tp bile bace ctu takde plak dos untuk 1 tahun..ade yg 2 tahun ke atas je..selamat ke untuk budak 1 tahun ek?..aduiyai..pastu bile nak byr total is RM275..seb bek ade kedit kad..huhu..

so pasne tatau nak continue gak ngan damai ne ke cemane?..ada suggestion tak kawan2?..huhuh..ikotkan katenye pasne injection untuk chicken pox..dalam rm150++ jugak..adekah patut continue tp jumpe ngan pakar kanak2 die?..tp kene g hari weekdays jugak la gamaknye..sob2..peningggg..kalau boleh nakkan the best untuk sofeaa..

oh yea...berat sofea is 8.4kg jek..huhu..n tinggi 74cm..ikutkan carta tu berat ideal is 16kg..mak aihhh 2 kali ganda..tskk...

1 comment:

adna^madhiha^ said...

kalau ana apa2 pun tetap p klinik gomen jgk..lebih terjamin jimat..itu yg terbaik untuk anak kita..