Monday, April 25, 2011

Entry sedikit ehem ehemm..

Sila jgn salah paham, tiada yg lucah2 disini yea..

just nak tanye, ttg penyusuan susu ibu..hehehe..

mase mula2 bg sofea susu dulu aku mengalami kemelecetan puting yg teruk smpi terkopak n darah2..tp lame2 dah okey..n baru 2 hari ne tibe2 puting rase pedih..still tahan kasi sofea minum susu..sebab sebelah je tak ckp, n lg tak boleh tahan tu,die asek la nak susu maknye je, tanak susu botol..huhu..nak kasi minum susu btol, nanges jerit2 cam nak kasi obat gamaknye..siap kene kasi die betol2 haus n pakse die hisap..tp lepas sehisap dua tros nyot2 smpi abes..

tp kan..sbnrnye nak cerita, kemelecetan puting berlaku lagi..huhu..teruk juga, kering, cam ade daging terkopak..huhu..dah beberapa kali letak air susu..

adekah sebab susu makin sikit, n sofea jadi makin kerap minum susu..smpi melecet dan terluka?..

atau sebab sofea dah ade gigi, mase die hisap kene gigi die?..tp takde plak rase die gigit..tp tatau la kot die gigit mase aku tido..huhu

so kenape ek..

6 comments:

lina said...

salam fit - kesian harap bersabar ekk...kalau berdasarkan pengalaman...sbb tak masuk betul2 nipple...tu yg menyebabkan luka. Jika tak masuk betul2 mmg selalu nya akan luka sbb susu tak keluar...jadi baby akan sedut kuat2 tu yg menyebabkan luka. Harap dpt membantu.

nanonano said...

knape ek??
mushkil gak ni,
na xfully bf,
sbb siang mika fm,
bile na ade brsama dia bru bf,
so susu na mmg skit je la maybe sbb na xpam kan,
pastu geget tu dah rutin,
tp xde lak jd cmni,
so apekah mslhnye??
kulit kering kah?
kene try minuma ir kosong byk2 la kot?
hehe

fit said...

kak lina->erm tp kan kak before ne ok je..tu yg pelik tu..tp ikotkan mmg slalu bile lepas hisap kan puting tu nampak cam senget, mcm separuh je die isap..tp nak kate tak masuk full,dah masuk dah..huhu..

na->same la kite..tp kalau weekend tu mmg melekat habes la..asek nak ngan maknye je..

chepah ila hussein said...

fit,awak g farmasi beli nipple cream.kita pernah pakai cream tu.tp tak ingat plak nama dia.cream tu sangat mujarab.kita beli kat vitacare.beli jenis yang bio punya.

lina said...

fit - kalau mcm tu cuba masuk forum BF group....maybe ada yg masalah yg sama...boleh bantu fit. Tu la musykil juga ni kat bintik2 sekeliling nipple tu fit pasti ke masuk sampai ke tahap tu...sbb bintik2 keliling nipple tu point yg susu buat stimulation kalau tak silap. Darwisy ni kak ina tak ada masalah ni...masa alia ada....tu yg rasa kesian kat saper hadapi masalah ini. kak lina dulu ada contact pakar penyusuan tp no phone tu dh hilang. Kak lina cuba cari kalau ada kak lina post kan kat sini ya.

chepah ila hussein said...

fit, beli nipple cream kat vitacare.beli cream yang jenis organic. aritu kita ada beli.alhamdulillah cepat baik...