Friday, October 24, 2014

Allahyarham Muhammad Afif Qayyum...

Al fatihah utk penghuni syurga...

Walau bukan dari rahim sendiri..tp sedihnya Allah saja yang tahu..apatah lagi ibu yang mengandungkan dan melahirkan...

Mohon kawan2 doakan adik sy diberikan kekuatan luar dan dalam..emosi dan fizikal..semoga dia cepat sembuh...Allah tidak akan menduga seseorg itu melebih kemampuannya..inshaa Allah..mungkin ujian ini memberi hikmah terbesar buat keluarga kami...aminnn..

Adik dapat khabar dr doktor semasa usia kandungan 32 atau 34 minggu..tak silap..dr kate ade something yang lain dekat baby..scan di klinik desa..refer ke hospital pakar..tg lg seminggu..then ke pakar di jb..detail scan..buah pinggang baby bengkak sedikit..refer ke sebuah lagi hospital..tg dalam 2 minggu..buah pinggang makin bengkak dan doktor suggest bersalin segera..tp adik tak nak bersalin dekat jb sebab semua ahli keluarga ada dekat kl..so die shoot balik ke kl dan pergi ke putrajaya...


check dekat putrajaya, xboleh bersalin dkt ctu..sebab nicu die tgh renovate..sebab nanti kalau bersalin ctu baby akan masuk nicu..so refer ke hkl pulak esknye..esknye bila pegi hkl, dr check n so on..check balik semula..macam start all over again..okey, takpe..lepas tu warded 2 hari, boleh balik..and dtg balik hari jumaat lepas perbincgan dr2 pakar hari khamis..masuk je hari jumaat tu..air ketuban dah makin sikit..buah pinggang lebih bengkak dari scan kali pertama..warded n dr soh induce..teringt lagi adik ckp dr pakar tu kate.,.kene bersalin harine jugak...

akan tetapiiii....dah hari sabtu..takde bukaan..baru masuk lagi 1 ubat..then sakit tp lepas tu malam tu sakit terus ilang..dah ari ahad...takde tindakan dari dr..tg ubat yang dimasukkan kali kedua tu keluar balik..hari Isnin..kitorg dh start risau..xpe ke baby tg lama2..air ketuban dan makin ckit..buah pinggang lagi..dr hanya scan pada hari pertama masuk wad..lepas2 tu takde..adik suarakan pada pakar kerisauan die dan minta untuk bedah..(aku pon dah dok bebel2 dengan diri sendiri nape lambat sgt tindakan dr ne?..bukan hari jumaat dah patutnye kene bersalin??)


n yes, dr pakar kata okey kite proceed dgn bedah..sebab baru 36 weeks..mmg jalan susah bukak, plus anak pertama lagi..n dr pakar siap kate 'mcm mana la u all buat kerja'..bila ckp mcm tu baru dr tu kate ini yg sy nak bincg dgn dr ne..Allahhh...no sense of urgency..buah pinggang baby dua2 belah bengkak, tak boleh ke ambil tindakan segera?..=(

alhamdulilah adik n baby selamat dibedah pada hari isnin..baby lahir menangis..normal mcm baby biasa..malam tu baby duduk dekat wad..tp bukan nicu lagi..adik sempat tgk baby hari selasa pagi..baby okey, bukak mata, gengam tangan..bagi susu..tp die tak berapa pandai nak hisap..=(

petang adik dtg balik nak tgk baby, tp die takde kat tmpt..rupanya dr baru pegi bawak scan..n bila adik tgk baby, perut die kembung sgt2..dr pkol 2 smpi 7 setengah..adik tg baby discan..and resultnye sgt tak baik...

pkol 2 n 5 pagi hari rabu dr call..since lepas scan pakar tak tinggalkan baby..katanya mcm2 ubat dah masuk tp takde yang memberi kesan..baby sgt2 kritikal..baby masuk icu..dr pakar kata buah pinggang baby bengkak, ada jangkitan kuman, dan usus baby juga macam terbelit n ada kebocoran..juga ada csyt dekat buah pinggang n usus baby..=(..dr tak boleh nak buat apa..nak bedah, baby tak stabil..tekanan darah rendah...petang rabu, dr kata nak cuba tebuk pinggang baby..keluarkan kencing n apa2 yang perlu..perut baby mengecil sedikitt..tp dr tak jamin ia akan buat baby lebih okey...


 kitorg tak boleh tgk baby sebab dkt nicu..atok, nenek n parents je boleh..so kitorg dok smpi petang n balik rumah lepas tu..dalam pkol 9 lebih adik call, dr kate baby dah nazak..sebab tanda2 dah ade..kaki n tgn dia dah biru..:((..rush pegi nicu sebab adik kate family members boleh naik tgk sorg2..

n first time jumpe dia..sangat2 kesiannn..wayar berselirat..lebam sana sini..Ya Allah...hati mcm kene hiris tgk dia..baca alfatihah dan apa yang patut..die bernafas sgt2 perlahan..dan beberapa kali tarik nafas panjang dan kuat..bila sentuh kaki, die bagi respon..bergerak sedikit..mata sedikit terbuka..dan ada genangan air mata dekat mata belah kanan..aku lap..usap2 badan dia..n ckp dekat adik..adik relakan dia pergi..ckp kat dia, mama relakan afif pergi..lepas tu aku bg org lain pulak tgk..aku sempat baca yasin sekali...adik lelaki yg pegi tengok keluar n geleng2 kepala..baby dah takde..=((

dr bersihkan baby n balut..bawak balik baby naik kereta sepupu..asben bawak kereta sendiri..balik rumah tukar kain yg balut baby..darah bertompok2..penuh dekat dada n kain yg ikat kepala..lap2..lepas tu tutup..baca yasin...n tak tidur malam sb jaga jenazah. kesian mak n ayah baby tak tido dah berhari2..pkol 4 tukar turn..mata dah takleh tahan...


pkol 6 bangun, selak tgk keadaan baby..rupanya masih ada darah keluar dr mulut dia..lap2, letak tisu kat mulut dia, tisu tu serap darah..rasanya masih ade banyak lg darah dalam mulut dia..baby macam tido, kening sedikit berkerut, comelnya tatap muka dia...=(
pkol 8 baby dimandikan..dan dikafankan..cium baby..bau minyak wangii..wangii sgtt...tp syurga Allah lagi wangi tgh tunggu baby...

pkol 9 baby disembahyangkan dan seterusnya selamat dikuburkan di perkuburan selayang baru..Selamat jalan sayang..tunggu ibu ayah disyurga nanti yea..jumpa kami juga disana ya..


adik tak menangis teresak2..mungkin hanya ada beberapa airmata yang tumpah dpn kitorg..tp tau dia sgt2 sedih ..cuma dia tak tunjuk.nanges time bila takde org..aku yg kononnye hati kering ne pon, cuba nak bagi kata2 semangat tp aku pulak yang sebak..tp cuba tahan sebolehnya sebab tanak nanges, kalau aku nanges dia nanges sama...sedangkan aku yg menulis skang ne pun airmata dah mcm pili air..puas sebab dpt keluarkan..bayangkan hati seorg ibu...besar dugaan dari-Nya..inshaa Allah, ada hikmah yang besar Allah nak bagi..cuma perlu sabar dan tabah dengan dugaan ini..


Mohon sekali lagi doakan untuk ibu dan ayah allahyarham Muhammad Afif Qayyum..

Al-fatihah...


*p/s: sekali lagi sebak bila ayah berkeras juga nak buat tahlil dekat rumah harine.walau tak jemput ramai org n takde org nak tolong mak masak..aku kene jg pergi keje sebab ade demo pagi tadi..ne pun tak tido dari pkol 4.30 pagi...katanya tak nak rumah sunyi....:')












1 comment:

Muzai Samilan said...

takziah.. insyaAllah baby tunggu ibu dipintu syurga dengan senyuman.. moga ibu baby kuat.. :(