Tuesday, November 1, 2011

Fighting Eczema..

Assalamualaikum..

Hehe..tajuk tak agak2 kan..Sorry la kot, asek dok cite pasal eczema je..sat2g kang ade lak org yg dok mengata..asek merungut je anak tak sehat kan..well, nak wat cemane..ne salah satu terapi minda gak tau..meluahkan ape yg ade, boleh buat aku sedikit lega..

Sbnrnye last 2weeks..eczema sofea makin teruk..2, 3 hari sebelum pegi afamosa..tak tau sebab ape..mayb sebab die tak sesuai dgn ubat yg doc tu kasi kot..badan dah start tumbuh bintik2 kecik..biase kalau teruk just kat area pelipat n muke..tp ne bintat2  kecik tumbuh kat badan, kaki tgn..kulit rase kesat sgt..n bhgian pelipat lg la makin teruk..n mayb bwk die g mandi swimming pool pon salah satu punca makin teruk..sorry syg, walaupon awk teruja sgt main air mayb tg la lepas awk sehat btol2 eh..kite men air lam bath tub awk je la ek..

then lepas tu start menggaru mcm ape tah..smpi kulit terkopek n berdarah2..smpi aku pon kene cakar kat idong sebab tahan tgn die dr menggaru..ubat sapu mmg mcm2 la dah letak..n now we a free karpet..yay, xyah bohong doc n jawab dengan muke kelat bile doc tanye karpet dah buang?? (gilo ke doc kapet mahal2 nak buang..simpan cukupp.)...n cream pelembab pon kene letak sekerap yg mungkin..n 2 hari aku jaga die on weekend last week..tgk dah mcm kering cket..n alhamdulilah semalam dah kering  banyak..just nak kasi die jgn garu je..now dah pandai..tunjuk kat tmpt luke dan ckp sakit..sakit..sbnrnye gatal n nak garu..tp die tau mama die tak kasi..so die tunjuk je..n kite la tlg garukan cket2..

hari jumaat..teruk sgt..merah2 keliling n belubang tgh2 sebab terkopek..



hari sabtu..lepas beberapa hari takde karpet n sapu ubat n pelembab sentiasa..dah kering n merah keliling dah takde..


tmpt yg luke tu dah okey cket, tp menggaru still ada...muka esp area mata, leher, badan cket2..bintik2 tu dah mule kering..tp jadi cam parut itam bertompok2..huhu..sian copea..oh since ade yg kate, fit tak jaga makan sebab tu lmbt baik..so now im in a strict diet..sbnrnye dah pantang dah lame jgk..seafood tak makan, tp kadang amek jgk seketol nak rasa..actually sbnrnye xtau sofea ne alergik ape..sebab dr pemerhatin tgk cam makan seafood dulu ok je..xpela..just incase..so seafood mmg pantang totally..n now, mayb kene increase kot..no telur at all (nak cr bekpes pon susah, dah sume mee, mehon goren ade telur..huhu..)...then no dairy product : bai2 cheese cake kegemaran,pizza..sob2, coklat, susu dan bla2..mayb ayam pon nak dipantangkan kot?..n op kos sambal belacan n so on..fuh..mmg lame la aku depan cafe memilih ape yg boleh n tak boleh makan..

n lg satu..ne kali ke 2 dah sofea menangis tak berhenti, meraung2 meronta2 dekat 2 jam..huhu..the 2nd time mmg kitorg tros bwk g klinik..doc masukkan ubat bontot..n lepas tu br senyap..pastu kasi ubat 6 botol!!!..gilo ke ape doc tu..huhu..risau jgk sbnrnye..perut die bermasaalh ke?..nak kate sembelit dah makan buah2 bnyk dah..esknye elok je membuang..mayb akan rujuk kat paed pasne..

So, utk lebih kepastian..aku rase akan g pakar kanak2 pulak..nak wat blood test pastu nak check perut dia n macam mane nak atasi berat badan dia yg tak naik2 tu..huhu..harap2 eczema dia makin pulih..since kitorg dah menyingkirkan karpet n punca2 alergen yg lain..

Last 2 week is a tired weekend for me, restless..fizikal dan mental..and i was totally depressed..i need support from my surrounding, my beloved one..sesiapa yg ada anak eczema sure tahu mcm mana rasanya, kene bejaga malam, sapu ubat, paksa anak makan ubat, jaga anak dr menggaru, lap luka2 dia, darah2 dia..hati ibu mana tak terguris tgk anak yg kulit dia berdarah2,luka2..you are trying to do your best but then suddenly the blamed was put in your shoulder...luluh hati n tros rase dunia ne upside down..bertambah berat lagi bahu yg memikul beban yg sedia ada..i'm not an experience mother..esp no experience at all handling child with eczema..tp alhamdulilah ade ramai yg membantu, bg info, bg semangat, share pengalaman..n also mmg kene bnyk membace n research..n tak lupe jg, perlu try ubat itu, ini..at least mencuba..kalau berjaya alhamdulilah..kalau tak, cube lagi..i just need others to understand and dont just judge what u see, because a lot happen when u didnt see..u are lucky because you dont stand in my shoe..but i'm thankfull to Allah.mereka yg terpilih je dpt dugaan ini..mungkin ini dugaan yang ada bnyk hikmahnya..hanya Allah yang Maha Mengetahui..i love sofea, i will do anything for her..

And thanks to my hubby that understand me and how i feels..seriously im totally broke down this few days..mcm belon yg dah dipam2 smpi takleh tahan tekanan then meletop..Time kasih by, sebab tenangkan syg and find the solution..Love u so much..

bz mengemas..

Doakan sofea semakin baik dan eczema ne pegi main jauh2..jgn dtg dekat lg okey..=)

p/s: br ade kekuatan nak update..baru merasa sedikit kuat..

8 comments:

sharEna said...

kite pon susah hati kalo tgk copea nie fit. xto dah nk tlg mcm mane. hrp Allah bg kesembuhan total pd dia asap

i know the feelings fit...pernah rasainya...erm....T_T

fit said...

org yg tgk pon susah hati, ape lg fit yg dok hadap die siang malam ena..erm tu la..susahnye kite je tau, org yg tak rasa tak tau n kdg2 tak faham..kan..sob3..

Puan Jiha said...

besar gak luka copea tu fit...huhuhu

fit said...

besa jiha, kat siku pon camne jgk..huhu..n kat pelipat lain pon merah2 tp tak luka lagi..sebab die fokus garu kat lutut n siku je kot..huhu

Nadya said...

oh ye..kalau nak bg main public pool kene sapu lotion dulu b4 masuk air tu..so dat die kulit protected. aydan pun sampai skang kalu silap sket mmg naik merah2.now rashes kt pinggang tmpt getah pampers tu kan..garu2 time tido calar balar n luka montot tu..sian sgt tgk..maybe dah xley mkn ayam kot.nnt la nk gi wat blood test konfemkan ape yg die alergik.susah main teka2 je ni..huhu

Nadya said...

sacrificed a lot bile anak ade eczema ni. time, money, emotions..extra care utk die..nak cari ubat yg serasi tu kalau yg skali dah jumpe ok la..kalau tak terpaksa la anak tu jadi bahan ujikaji try itu ini. sian kt anak jugak kan..yg penting kite usaha.org lain xmungkin faham our situations.

sentiasa usaha, doa dan tawakal.probiotics good for digestive and immune system.boleh beli kt annur rm5 sepaket.

fit said...

Nadya->btol tu, sama la apa yg kite alami..huhu..aah nanti nak g annur lg..utk blood test..nadya slalu jumpe time bile ek?..kite susah cket sebab dok jauh..hubby lak susah cuti..sabtu plak takde kan?..huhu

aziyana said...

fit dh beli basic H tu..nnt kalo dh beli titiskan 4-5 titis dlm bath tab biar die berendam dlm air tu tiap kali nk mandi