Wednesday, September 14, 2011

Getting Worst..Mama serabutt...


Sedih la tgk keadaan kulit sofea..tak tau cemane nak wat lg..eczema die makin teruk..hari tu pas jumpe pakar kulit dah ok ..tp discontinue ubat sebab risau ubat tu ade steroid..n just pakai lotion je..lepas2 tu jd blk..smbg blk pakai ubat pakar tu..smpi skang tak ilang2..sob3..


 ne ms hari sabtu..ok cket..tak brape teruk..ms ne sebelah pipi je teruk..sebelah lg xmerah sgt..kat tgn just kulit kering..tak luke2..


ne semalam..makin menjadi2..n asek la menggaru..aku just sapu minyak gamat n minyak kelapa dara selalu..ubat klinik 2kali sehari..ms ari ahad tu nampak cam beransur ilang..n masih leh kontrol die dr menggaru..tp semalam dah start keje..makin teruk jadinye..n asek la dok menggaru..huhu..dah la tu..badan panas sebab demam..adekah sebab ubat demam tu?..tp br mkn sekali je pon..n mlm lepas makan tu elok je die tido..tak menggaru pon..keesokkannye blk keje tgk jd gne dah..sob3..


 kat tangan..asalnye just kering n kesat..merah2 tu sebab die garu..jadi luke2..sob3

kat siku..teruk kan..sob3..
tu lom kat bawah lutut, pelipat kat peha..huhu

sedih tau tgk anak jd gini..mlm td pon die dok menggaruu jgk..tp 1 cr nak hentikan die..kite garukan untuk die..pastu kasi susu..so die jd bz n tak menggaru..tp kadang2 lepas gak..sebab die cam tak puas..garu bukan selow2..cam mencubit pon ade..huhu..

erm macam2 ubat dah try..

piriton, dhacort,lotion  physiogel, lotion centhapil, sabun black mud soap alzara, sabun gamat..n ade lg ubat doc yg tak ingt name..lom lg ubat makan..huhu..

n ade jgk la ramai yg cadangkan..
sapu vaselin
mandian n cream sebamed
elomet
dan mcm2 lagi la..tak ingt..

smpi aku dah bler..nak letak n try yg mane satu lg neh..takan sehari nak pakai 3, 4 jenis obat kot kan..dah la kulit die camtu..sian lak cam jd bahan eksperimen..huhu..

jadi skrg saye buntu dan risau..hanya bila die tidur nyenyak n tak menggaru br hati rase tenang..tp tak jgk sebab tgk bekas2 garuan tu..risau balik..kesiannyee anakku..

jadi perlu buat ape selepas ne?..huarghhh pening..

dr pakar ari tu kate sofea mengalami protopic eczema kot tak silap..faktor keturunan..so far takde plak family yg lelah..aku je la kadang2 ade semput cket2 tp takde la smpi lelah..n die ckp bwh kulit dia kekurangan protein yg diperlukan kulit sebab tu kulit jadi kesat n tak bersih..n mende ne xleh diubati, die akan sentiasa dtg..jadi sentiase kene make sure kulit slalu lembab..even kulit tu dah bersih licin..sebab die leh dtg blk..n akan ilang bila dah besa..tu yg aku paham..kalau silap betulkan please..huhu

skrg sofea just disapu ngan ubat klinik 2 kali sehari..minyak kelapa dara n minyak gamat untuk kasi kulit die xkering..wat ms ne tak surut lg..harap2 blk kang dah ok cket..

kalau tak mmg kene g klinik lg la kot..ke ade cadangan yg lg bernas?..huhu



6 comments:

Ciare Baha said...

alaaaaaaaaaaa ciannya copeaaa =(( alaa kita xtau nak tlg camne sbb xde experience la sedara mara kena eczema ni..wuuwuu...moga copea cpt sehat T__T

Nadya said...

salam..die baru start dpt eczema ke?semua krim tak jalan ye?ape kate gi buat test utk alergic sofea..takut ade benda kat umah yg die alergic kite xtau.bila sapu ubat pun xilang sbb benda yg sebabkan die alergic tu sentiasa ada..

utk test tu kalau kat annur bangi rm200++.kalau hospital lain mahal lagi kot..gi kat pakar kanak2 die..

Nadya said...

try BUDS soothing gel..anak kwn penah pakai alhamdulillah hilang..

fit said...

ciare->tu la risau sgt skang neh..harap2 cepat la okey..sian die dok menggaru..esp area muke n mate..penah smpi luke kat dalam mata..huhu..

Nadya->penah gak dr aritu ckp tp die kate kos rm500..huhu..mahal gak.nak claim insuran pon xleh sebab kene warded dulu.kat annur 200++ ek..macam kene wat gak je..sabtu ada tak pakar die?..

Hanani said...

ciannya copea....nani tak tau nak suggestkan apa sbb takde xperience...moga cepat sembuh

adna^madhiha^ said...

cian sofea madhiha pun b4 ni jadi gitu gak ana beli ubat dalam celepa kecil ja harga baru RM5 hilang ja..