Friday, September 30, 2011

Eczema atau ??


Sbnrnye mood pagi ne agak kelaut..mcm biase blog ne tmpt mencurahkan ape yg ade lam hati..tsk..

Semalam..sofea makin teruk menggaru..xtau la..nak sapu ape  lg kat badan die..tp blk2 tu tgk bibik sapu bedak..which is aku tak prefer sgt2..sebab kulit kering sapu bedak..tak ke akan lebih gatal?..n mmg lepas tu die makin teruk menggaru..so aku p toilet nak basuh n lepas tu nak sapu ubat or pelembab..masuk je toilet die meraung2 nanges..kesian..pedih agaknye..sempat cuci muka n tgn je..so tros bawak masuk bilik..n pakaikan ubat yg ade..p/s: ubat sapu kat klinik tar yg pergi hari tu dah abes..n entah kenapa tak memberi kesan lg kat sofea..

Mmg kalau boleh aku tak nak sapu ubat yg ade steroid..sebab tu ubat yg doc kasi, kalau ade steroid aku akan pakaikan mase betul2 teruk je..n takkan letak selalu..mungkin ade yg tak faham kesan steroid pada budak2..sebab tu sofeanye ubat ade yg masih bnyk..n ade yg dah abes..n so far takde lg ubat yg pakai pastu nmpk perubahan dlm beberapa hari..

N malam td, sofea mmg menggaru abes..tp die tak  nanges dah..nak terlelap dah, mate dah pejam..tp tgn dok garu..maka kite la tlg garukan..tp bile papa die garukan kepala die..tros menangis melalak cam ape..siap mengamok2..tanak dokong, susu sume tak nak..last2 papa die dokong bawak turun..bila turun still nanges lg n tgk MIL tgh sapu losyen johnson baby kat sume tmpt gatal..erm..lepas tu diam kejap sebab abg denel balik..n abg denel ngadu pasal sofea jatuh dr baby cot katenye n kepala darah biru(lebam kot??)..erm tak tau nak ckp ape dah..mayb sofea sakit kat kepala die mase papa die garu..tp cr2 lebam xde plak nampak..bibik pon kenapa la tak ckp sendiri..kalau jatuh n jadi pape kemudian cemane?..bukan xpenah bgtau..at least kalau kitorg tau blh monitor efek die lepas tu..n cpt2 alert kalau ade pape tanda...takan denel nak menipu, budak kecik tak pandai menipu..

lepas tu bawak naik atas balik n cam biase tepis2 tgn dia n tlg garukan utk dia smbl susukan..alhamdulillah tido akhirnye...dkt kol 1 kot..n kol 5 bangun lg..tp seb bek tak lama..

Hari tu ade yg suggest p annur buat alergik test kan?..insyaAllah esk nak g..sebab weekend hari tu cuti..nsb baik call dulu..tp nak tanye kene jumpe PAKAR KULIT ke atau PAKAR KANAK2..sb die ade 2 klinik kan..

N pasal ubat tu, td tergerak hati nak google lg..terjumpe satu blog post ne..n btol sprti ape yg aku sangka..last pg jumpe dr kat jln TAR tu kan..n sebab ape aku tak nak bg ubat yg die preskripkan kat sofea selalu ade dlm post ne..bukan saje2 pg klinik pastu doktor kasi ubat n pastu MEMBAZIR tak nak pakaii n makan..sblom pegi aritu pon google jgk pasal klinik ne bgs..sebab tu pegi..tp lepas pegi,

first : tgk ubat yg die kasi..takde label NAMA UBAT..so kite xtau ade steroid ke tak..n aku lak xtanye..sebab espek die kasi ubat yg tiub2 with label..even dlm box kecit pon biase ade name ubat..ne takde..

2nd: ubat makan die kasi mmg btol beso..takan nak kasi makan hari2 smpi abes kot?..takut efek tak baik kat budak...lgpon dosage kat botol tu utk 2tahun keatas..n mmg die soh kasi doasge tu bawah dr yg kat botol tu tp still..risau la nak kasi anak makan chemical hari2..sebab tu aku kasi makan bile die dah tak terkawal lg menggaru je..salahkah tindakan ini?....

3rd : td google lg solution utk masalah ne..terjumpe artikel ini..mintak share yea..kredit to http://twoplusoneandmore.blogspot.com


PREDNISOLON

Masa umur Amirul 3 tahun, kami ada bawa berjumpa doktor pakar kulit di Jalan Tar.  Ramai orang pergi situ. Kalau hari Sabtu datang jam 10, maknanye dapat la nombor giliran puluh-puluh juga. 3 tahun juga la Amirul berubat kat sana. Doktor bagi ubat makan, ubat sapu dan syampo. Sekali rawatan dalam RM300 - RM500 (Last time pergi bulan Jan, kena dalam RM670 rasanya, sampai hutang RM50, sebab klinik tu tak pakai kad kredit). Masa awal-awal tu Amirul kena pergi 2 minggu sekali. Dah lama-lama ada la sebulan sekali.   Tengok Amirul semakin OK.  Ada satu kali dia demam, sampai masuk ward kat Damai Service Hospital Melawati, pakar kanak-kanak syak yang amirul ambil steroid berlebihan (pembesaran tak ikut usia, bulu roma banyak dan pipi tembam). Katanya paling tak baik kesan pada pembesaran dia.  Saya dah macam serba salah, kata doktor pakar  kanak-kanak macam ni, doktor  pakar kulit kata macam tu.  Arman yang 3 tahun nak sama tinggi dengan Amirul.  Saya tanya doktor pakar kulit tu, naper amirul tak besar macam kengkawan sebaya dengan dia (memang saya tahu doktor beri steroid, tapi tak tahu apa nama ubat tu dan kesan dia). Dia kata dia bagi Amirul prednisolon ( http://www.drugs.com/mtm/prednisolone.html). Dulu saya tak berapa kisah kesan ubat tu pada Amirul asalkan kulit dia ok. Tp sekarang saya dah risau pasal pembesaran Amirul pulak.


Saya stop jumpa doktor jalan tar  awal tahun ini dan stop beri Amirul prednisolon. Saya minta 2nd opinion kat doktor pakar kulit di Hospital An Nur di Bangi bulan March. Dia pun tidak setuju dengan kaedah doktor jalan tar bagi prednisolon tiap-tap hari  kepada Amirul.


so slh satu ubat tu name die PREDNISOLON..mungkin ubat yg die kasi sofea bukan ubat ne...tp mmg dah tawar hati nak pegi sana lagi..risau sebab mmg skrg pon sofea adelah kurus..badan die tak naik2..tak tau kebetulan ke ape or sebab die aktif sgt..tp RISAU jugak..tu pon aku xsapu ubat tu sekerap SETIAP HARI..mmg doktor tu PAKAR, tp kita takleh espek sumenye betul dan ikut membuta tuli kan?..

ne post yg sepenuhnya..

http://twoplusoneandmore.blogspot.com/p/ezcema.html

n sbnrnye ape yg die ckp kat bawah tu sgt2 la benar..shingga buat aku rase sgt sedih..



PARENTS KEPADA ANAK YANG ADA  ECZEMA SELALUNYA.....

  •  Kurang tidur (atau tak tidur) jaga anak kawal dia menggaruk malam.(Allah je tahu rasa lega mcm mana bila anak tido lena tak menggaru sgt2..:(..tak ckp tido mmg setiap hari..)
  •  Letih nak cerita bila orang tanya kenapa dengan kulit anak kita. (aku rase aku dah mula masuk tahap ini..)
  •  Kena kuat semangat kerana, akan ada orang cakap atau tanya tanpa pikir perasaan kita dan anak. (sgt2 betul..)
  • Letih dengar orang suggest pakai ubat tu,  ubat ni, pergi berubat sana sini.(jumpe 10 org, 10 cara jugak la yg diberi..tp sebagai mak kita nakkan yg terbaik utk anak kita, yg mana kita rasa berguna..mest kite akan cuba walau xtau akan berjaya atau tak..)
  • Segan nak citer ngan boss, naper asik nak amik cuti jaga anak kat umah/hospital.
  • Letih citer kat teacher  tentang condition kulit, allergy apa dan  naper anak asik ponteng sekolah.
  • Husband and wife kena support each other. Selalu beri kata sokongan  dan bergilir-gilir manjaga anak.  
  • Perlu dapatkan sokongan moral dari keluarga terdekat (selalunya ibunya la yang paling tension sekali, kalau anak sakit, orang selalu salahkan ibu... kalau pergi berubat kampung siap kata ibu kenan mayat la, kenan bangkai la masa mengandung).(ibu jugak yg salah, cube tanye ibu mane yg tak syg anak..ibu mane yg tak nak bg yg terbaik utk anak die?..tp kita manusia.sesempurna mana pon ade kurangnya...) 


ok skrg adelah mode tak ckp tido, emo, stress dan sbgnye..keje bnyk tp tak mula2 lg..

Ya Allah berikanlah aku kekuatan...

9 comments:

Ciare Baha said...

kesiannya sofea...tabah ek uols...mana tau pas pegi pakar annur dia beransur pulih :)

sharEna said...

kite dah tak tau nk komen ape dah fit..kesian sgt kt sofea..jg phm fit riso mcm ape kan..teruk sgt la eczema sofea nie..ganda2 sgt dr naurah =(

dulu doc kat annur pon ada suggest buat test alergik tu pd naurah. tp since eczema dia dah makib kurang sejak makin besar, x horror sgt cam dulu, kite tak buat..

tp utk copea, mmg fit perlu buat..so tau ape yg sensitif sgt pd dia..kena jaga baik2 semuanya..kesian tgk anak kecil tergaru2 n luka2 gtu...

mmg sedih sgt baca cerita fit nie. looks like klinik tar tu x sesuai utk bdk2 kecik sbb dia pakar kulit je bkn pakar kanak2 kan? seb baek kes naurah aritu settle cepat je. mmg x habis pon bg mkn ubat yg dlm botol beso tue..sekali je pegi pastu dah settled masalah..

hrp copea cepat sembuh dr eczemanya...tabah yer fit!

ღnFashyaღ said...

kesian sofea. Auntie hanya mampu doakan semoga sofea cepat baik okay. memang sedih bile tengok anak sakit, n u fit, kene tabahkan hati eh.

Nadya said...

If nk gi wat alergic test tu jumpe paed dulu.then tgk ape die advice.

Nadya said...

Blh baca ni. http://pwincessayu.blogspot.com/2011/09/blood-test-3rd-round.html

Anak die ade severe eczema.mmg byk mknn xley mkn.doc kate ade kaitan ngn immune system kalu xsilap.die ade mention paed dermatologist kpj damansara sgt nice.pas wat kt annur test blh la jumpe doc tu utk detail advice.

ayin said...

Fit, InysaAllah everything will be ok. cuma cadangan saya, kalau nak buat allergy test, better buat yg guna sample darah sebab yg itu lagi tepat. saya pernah buat test alergy kat An Nur, dia buat yg sapu kat kulit tu.. mmg ramai doktor kulit buat test cara tu, cuma kalau darah result dia lagi detail. Just cadangan saya saja. Anyway, thanks for link link dalam entry tu. Sharing is caring...

HazeL said...

Qisya pun ade eczema tapi tak terok. Ade sikit kat bontot, tgn n kaki. Elyn pakai Candacort...ermm tak tau kesan ubat tuu..baru sgt pakai..kalo tak de perubahan, elyn pun nak gi an nur...

Zam said...

Sabar yer.
Sy pernah rs
Lagi teruk dr awak.sy sendiri yg kena.nak jaga anak suami rumah.kemana mana pakai glove sebab tk boleh kerna udara.kering merekah berdara..usaha sy pakai shaklee product
.alhamdulillah dah ok.sekarang sy dh bebas dr ekzema
Ada satu produk shaklee yg boleh matikan kuman pd kulit iaitu basic h.die bagus utk org ekzema

fariha said...

tq for sharing ye..
anak fariha makin teruk aczema dia. hari ni kulit dia merekah2 and berdarah. mula2 kena last year..dah macam2 klinik kami pergi. mula2 ok pastu jadi balik.
baru ingat nak pegi klinik jln tar tu..nasib jumpa blog u ni. kalau x..sian anak fariha ari2 amik steroid..
terima kasih banyak2 ye :)