Friday, December 24, 2010

Copea 6 Month..

Copea dah 6 month 17hb ari tu..n die dah makan bubur since 1 week before 6 month...huhu..memule kasi carrot+kentang..lepas2 tu..kasi nasi+carrot+kentang..mmg beriya die makan..

progress copea pulak

*Before this, die leh dok lam posisi merangkak tp takleh gerak..tp skang, dah merata die jelajah umah tu..merangkak ke sane sini mencari mende untuk dimakan..huhu...


hoho..muke terkujut

*dah pandai jalan lam walker..hari first beli tatau lagi..tp hari kedua dah leh jalan daa..bagus copea ne..quick learner..maceh jg kepada MIL sebab belikan walker..walker pinky2 gtu..

*skang dah pandai sembur2..pastu cket2 abuu..abuuu..abaahhh...hihi..

*suke sgt pelepuk muke org, tarik rambut org..isk2..tgn tu tak reti diam..tp bile kite marah or buat2 marah sambey pukol2 manje tgn die..die akan stop..pandang kite pastu senyum2, gelak2..pastu sambung buat lagi..tsk3..

*ne baru discover semalam..die dah boleh berdiri sendiri kalau ade mende berpaut..huhuhu...


ade key chain menarik kat beg laptop papa..harus rase dgn mulut..berusaha tertonggeng2 nak capai..

xleh jadi..kene berdiri nee..oh abaikan kepala lutot tuh..huhu

wahahaha..berjaya masuk lam molot..sambey berdiri tertonggeng..hahaha..anak sape laa neee..

*lg satu dah leh duduk jgk..tp cara die duduk adelah macam kite dok tahiyat awal..hahaha..klaka la copea ne..

*berat n tinggi tatau lagi sebab tak g klinit lg..tp rase cam dah membesar ngan pesat je copea ne..huhu..agaknye nanti mau die lagi besa dari maknye kot..

N semalam sesuatu yg pelik berlaku :

Mase tu dah kol seploh lebih..baru pas tgk cite saka jentayu..tp dah ngantok..copea pon dah sebok menggaru muke kepala sume tarik2 rambut..huhu..cenggitu la gayanya kalau die ngantok..so susukan die..skali die dah terlelap..tiba2..die menangis..mate pejam..tp cam skali je..ngekkkk..kuat jgk..lepas tu dah tido dah..kitorg pon terlelap skali..

lepas tu lagi beberapa menet nak kol 12..huwaaaaaaaaaaaaaaa...menangis tak agak2..terkebil2 kejap..nape copea ne..ingtkan die nak susu..bagi susu tak nak..menangis2,.dukung pun tak nak..letak pon tak nak..en rebak sedap je tido..last2 mangunkan die..mmg memangis ala meraung2..tgk pampers kering lg sebab baru tuka kol 10 tuh..sapu minyak yuyi.tgk perot cam ok je..pastu turun bawah wat susu..naik balik tgk die dah meleleh2 air mata..bg susu tak nak jgk..erm..dah bace ayat kursi, 3 kul...pun xberkesan..last2 en rebak bace yasin..

mase ngah bace yasin ok cket..die siap nak amek quran kat tgn papanye, nak main2..so kasi die buku lain die main2 sambil jeling2 papa die bace yasin..huhu..smbil2 tu ade gak nanges2 cket..bile dah setel, tak tido lagi...pasang pulak surah yasin kat phone...lepas tu kitorg bace/nyanyi selawat syifa', sebab die mmg suke dgr..senyap je die...bagi susu badan..dalam kol 1 lebih camtu..baru die tido..huhu..tp mmg pelik..die macam nanges tanpa sebab..bile dokong die meronta2...

dah la mase tgk tv cite saka jentayu tu, ade org tu anak die nanges malam2 pastu asek tgk satu mende...dah terbyg2..copeaa..ape yg kamu nampak ne nanges2 ne..huhu..pastu en rebak lak cakap malam ne malam keliwon..adeh..seram jgk..uhuhu..tatau la kot ade mende dtg nak mengganggu..tp alhamdulilah sebab pastu dah leh tido..huhu..

4 comments:

sharEna said...

perkataan yg copea sllu sebut tu sama mcm naurah oke! hihih..cute kan?

hantu dlm saka jentayu keluar dr dlm tv kot...apekahh?? keh kehhh =p

syukur xde pape. babies mmg sensitif..

myheart said...

haha..xkan la kot...takuitnyeee..

aaa suke sebut sambey molot moncong2...hihi

Dayu said...

waahhh hebat lah copea
dah bleh merangkak umur 6 bulan

tang anak menangis malam2 tanpa sebab memang seriau okay
kita ni pun jadik terpikir mcm2
trus pasang lampu terang benderang
tak kuasa nak dok dalam gelap

shuweet said...

copea sama ngan my nephew fit....cuma beza copea leh merangkak
yang si bujang sorang tu..posisi merangkak ye ye or jek..pehtu die meniarap laju cam biawak..hehehe...bab2 yang lain tu sape la..suke tepok muke orang...air liur menyembur..lagi kite tegur lagi die buat....rambut toksah cakap la...main tarik je rambut orang yang panjang...haritu g cocok die leh tarik rambut orang yang beratur depan die..hahaha..sampai tercabut getah rambut pempuan cine tu..cumaduduk je die lum kuat lagi..tapi bab berpaut nak berdiri kat grill, dah lulus...kira nak berdiri terus la tu kot