Friday, September 3, 2010

Kawan2 geng susu ibu..tulungg...

Huhu...semalam kan fit dah start kasi sofea ebm yg beku tu kan..tp nak tau..die tak nak...mak fit bitau la..die nanges2 tamo minum..pastu skang ne nak kasi susu formula pon susah..kene men2kan puting botol tu kat mulut die..lame gile baru die nak hisap..yg susu ebm tu lgsg die tak nak..sanggup nanges2 meraung2..


So ptg tu fit kasi fresh ebm yg baru perah kat opis..still same gak..mmg meraung abes la..smpi kuar2 air mate..last2 kasi gak direct..mmg melilau die cari puting nak hisap..huhu..malam pon try kasi yg baru perah..same jgk..tak nak...huhu..kene umpan bg direct dulu pastu tarik then masukkan puting botol cepat2..huhu..tp bile minum cam sangkut2 plak..macam nak tercekik pon ade..huhu..

Dulu mase pantang senang jek die minum pakai botol..tak kisah la samada ebm ke atau formula..tp skang ne sejak die dah btol2 pandai direct feeding..botol plak die tak nak...adekah sebab fit slalu kasi direct bile kat umah?...huhu..

camno neh..syg sgt semalamnye stock dibuang begitu saje..sebab dah panaskan takleh simpan lg dah kan..pastu mak fit ckp agaknye sebab puase susu tak sedap kot?..lgpon mak tgk cair jek susu tuh..huhu..yeke camtu?...

aaaa..tulung2...camno nak buek neh..

11 comments:

~dARlee zURiS~ said...

alahaii..samalah kes cam kysha
taknak EMB,taknak susu formula.
dah try tukar botol?
zuris dulu macam2 botol try,last2 sangkut kat MAM.ok lah.nak gak kysha minum w/pun sikit.

sharEna said...

susu badan klu mule2 perah mmg wane cair, dah lama2 baru pekat. campurkan yg cair & pekat. baru ok. biar ade air utk hilang haus & lemak utk rasa kenyang.

xtau sofea masalah ape. samada nipple confusion or mmg suka FM more than susu badan. well, try biasakan semule dgn botol. buat time weekend. cube masok ebm dlm botol & bg botol spjg hari. klu lapo dia sebat jugak tue. try yer!

bkn x bagi breastfeed direct. masalahnya kite nie bekerja. so nk tinggal anak, kenela dia menom guna botol kan. biar dia biasa dua2..

myheart said...

skang ne fit pakai avent..kene cari puting yg sgt2 lembut kot..huhu

Puan Jiha said...

fit...cuba pakai puting mam... aqeef pakai tu... kwn Jiha dulu anak die takmo botol, then jiha suggest mam.. terus ok... cube lah

mam nye structure tu mcm ala2 breast kite kot

myheart said...

yeke...nanti fit try cari..tp puting mam tu silicon mcm biase tu ek..keras atau lembut cket?..yg tomme tippe tu fit penah try even puting tu shape halus jek pon die tamo..

ღnFashyaღ said...

fashya pun penah mengalami masalah macam ni, last2 MAM yang dia nak, tapi BS tak biasakan die dgn botol susu, dah tak mau dah dia.last2 skang ni kat BS dia minum susu guna stringe je...taktau la dia kyg ke x...hmmm

lina said...

Betul try pakai puting MAM.Rasa nyer mmg baby macam tu dia tak nak direct tp lama kelamaan dia minum jugak bila dahaga. Susu cair tu bukan sbb kita puasa tp kadang2 sbb permakanan kita. Tak apa susu cair pun tp boleh hilang kan dahaga baby. Kak lina pun macam tu dulu tp alhamdulilah darwisy tetap tembam. Pecaya la apa pun susu ibu adalah yg terbaik.

Puan Jiha said...

erk..jiha pon tak sure silicon ke ape.. hehehe dah ada anak ni kene invest tukar2 puting nak dapatkan yang serasi... hopefully cepat2 dpt puting yang serasi utk sofea =)

muziani said...

hi...my bb masa memula i start keje pun bila bg ebm tak mo..my mom kt dia nangis2 tak mo minum...pujuk pun gitu gak...tp sbb lapar, last2 dia minum gak...

masa dlm pantang, i ada try kasi but ok...so bila selidik2, rupernya dia nk susu tue betul2 suam..so kna rendam ngn air suam lma skit..

cuba laa try suamkn susu tue bg betui2 suam..mn tau berjaya..gud luck!!!

muziani said...

hi...my bb masa memula i start keje pun bila bg ebm tak mo..my mom kt dia nangis2 tak mo minum...pujuk pun gitu gak...tp sbb lapar, last2 dia minum gak...

masa dlm pantang, i ada try kasi but ok...so bila selidik2, rupernya dia nk susu tue betul2 suam..so kna rendam ngn air suam lma skit..

cuba laa try suamkn susu tue bg betui2 suam..mn tau berjaya..gud luck!!!

A Journey of Hafiy Hasha said...

salam...

jgn risau... ade masenye, baby taknak ebm... so, cube kasik kat bapak die ke, nenek die ke.. suapkan ebm tu... kalau ngan mak die... mmg susah sket.. sbb die dah bau susu kite.

sy pernah alami the same situation. seminggu before nak naik keje.mmg tension, try tukar botol.. awalnya pakai first year, then tomme tipi... semuanye tak works... then, tinggalkan die kat mak... tak tengok langsung,, tabahkan hati... mak kate ok je... die minum je ebm tu.. gune teats biase je.

kadang2 die boleh rase yang kite akan tinggalkan die untuk works.. so, buat hal sket la kot...

happy breasfeeding....